venkovský dům

Objekt se nachází na severní straně návsi, v její východní části. Dům původně patřil k usedlosti čp. 7, sousedící na západě; nyní označen čp. 7b, oficiálně čp. 63. S usedlostí čp. 7, která byla kompletně novodobě upravena, je spojen branou s novodobými vraty. Jedná se o patrovou budovu štítové orientace se zděným přízemím a roubeným patrem, krytou vyšší sedlovou střechou, na východní straně přesahující přes pavláčku. K JZ nároží se váže zděný přístavek s pultovou střechou, jehož fasáda je nahozená břizolitem. Štítové průčelí domu se v obou patrech otevírá dvěma čtvercovými šestitabulkovými okénky, štít tvoří lomenice. Podél boční stěny patra probíhá pavláčka s vyřezávaným zábradlím. Interiér představuje trojdílnou dispozici, s předními dvěma díly obytnými, zadní tvoří hospodářskou část, která je samostatně přístupná ze dvora. Na průčelí na východě navazuje zděná, hrubě nahozená zídka, krytá korunou z prejzů; otevírající se dřevěnou brankou. Za ní se rozkládá zahrádka. Předmětem ochrany je dům čp. 63, ohradní zeď s brankou a pozemky vymezeného areálu.