venkovský dům

Přízemní okapově orientovaná usedlost, situovaná na severní straně návsi. Čelní průčelí je zalomeno vpravo rizalitem, který tvoří předsunuté žudro s hřibově tvarovaným vstupem s dřevěnou brankou do podsíně, kryté valbovou střechou. Obytná část s průjezdem v uliční části je kryta sedlovou střechou s keramickou pálenou taškou (bobrovkou). Na východní část uličního křídla navazuje hloubková hospodářská část s chlévy a komorou. Uliční průčelí je tvořeno předsunutým žudrem se vstupem a větracími otvory ve štítu žudra, které sloužilo jako komora/sýpka. Komora tzv. lepencová je přístupná po žebříku a rozkládá se nad žudrem, síní i přízemní komorou. Čelní fasáda je tvořena čtyřmi dvoukřídlými šestitabulkovými okny osazenými v mělké špaletě a dřevěnými vraty do průjezdu na západní straně této části, který je otevřen do dvora. Hloubkový hospodářský dvorní trakt na východní straně je tvořen chlévy a kůlnou. Humno je uzavřeno příčně průjezdnou stodolou. Stodola je smíšeného zdiva, částečně z pálených, nepálených cihel a kamene. Střecha sedlová, krytá pálenou keramickou taškou (bobrovka).