venkovský dům

Volně stojící přízemní dům, z malé části podsklepený, téměř v úplnosti roubený, zvenčí převážně obílen, zevnitř omítnut. Dispozice původního objektu ( obytná část) je v zásadě jednotraktová, na jz. s přistavěnou podélnou verandou a dílnou, na sv. s hospodářským a vstupním přístavkem ( bývalý chlév a stodola). INTERIÉR: Sklep: nevelký obdélný prostor situovaný pod kuchyní, zaklenutý mírně stlačenou valenou klenbou, vyzděný z lámaného pískovce na hlínu. Nad jednoramenným přístupovým schodištěm je provedena cihelná klesající klenba velmi mělkého segmentového profilu.Podlaha je dlážděna pískovcovými deskami, ve stěně vedle dveří je vyryt letopočet 1845. Přízemí: Trojdílná dispozice; uprostřed síň s chlebovou pecí, vlevo světnice, vpravo komora -"kuchyně", díky sklepu se zvýšenou podlahou. Světnice má lištovaný povalový strop, zúžený dvěma hraněnými průvlaky a na koncích podložený prkny, prkennou podlahu a v rohu kachlová kamna z 1. třetiny 20. století. V síni je trámový strop s podbitým záklopem a trojími výplňovými dveřmi z 20. stol. a dvířky do sklepa. Komora má trámový strop a podbitý záklop. Přístavek dílny s verandou z 20. stol. má jen část stropu, zbytek je oetvřen do pultového krůvku. Hospodářský přístavek má předsíň s trámovým stropem a lištovaným záklopem, dvoje výplňové dveře z 20. stol., a cihelnou podlahu. Za předsíní je býv. chlév, vpravo od ní býv. stodola, přístupná též vraty ze dvora. Býv. chlév je nyní rozdělen na chodbičku s dřevěným schodištěm na půdu a trámovým stropem a koupelnu vpravo s rovným omítaným podhledem. Stodola má neomítané stěny z lomového pískovce, trámový strop a dusanou podlahu. Nad vstupem vyryt letopočet 1869. Podkroví: krov nejjednoduššího typu o jednom hambalku, bez dalšího ztužení. Část využita jako seník, v menší části obložené palubkami zřízen pokoj. Exteriér: Střecha nd půdorysem "L" je v zásadě sedlová, v rohu zvalbená, přičemž nad hospodářským přístavkem je hřeben vyšší. Krytina eternitová na šindelu, cihelný komín. Nad dílnou střecha pultová. Jv průčelí: nepravidelné, čtyřosé, s ustupující trojosou hospodářskou částí. 1. osa zleva patří přístavku dílny, s podstávkou ( spíše ve funkci estetického doplňku), jejíž stěna je svisle bedněná. lištovaná. Vlastní štítové průčelí domu je trojosé, roubení je obílené, ztužené podstávkou, nad níž je pultová stříška a eternitem obitý trojúhelný štít se dvěma dvoukřídlými okénky a nad nimi další převýšené dvojdílné okénko. Okna v 1. -4. ose průčelí jsou dvoukřídlá ( nad středním oknem světnice je vyříznut drobný čtvercový "luftník"). Hospodářská část, která je zděná a hladce omítnutá, má vlevo dvoukřídlé dveře, vpravo dvoukřídlá, svisle bedněná vrata, uprostřed okno. Sv. průčelí obytné části je opět roubené, bílené s podstávkou a bez oken. Z téže strany hospodářské části je viditelná jen část režného zdiva působící jako sokl ( většina zakryta svahem, v jehož zářezu je postavena) a nad ním trojúhelný štít, svisle bedněný, lištovaný, s vyříznutými dvířky do svahu, nad nimi obdélné šestitabulkové okno. Jz. průčelí: v rozsahu obytné místnosti vpravo jej tvoří přístavek dílny se svisle bedněnými olištovanými stěnami na nízké režné podezdívce a navazující veranda s dřevěnými prosklenými stěnami, která kryje vstup do síně. Levá strana (v rozsahu komory) má roubení kryté svislým laťovaným deštěním, zděný široce předstupující sokl, masívní podstávku s dvojitými vzpěrami nesoucí nevelký přesah střechy. Sz. průčelí ( zadní) je v rozsahu obytné části opět svisle deštěná s lištami a podstávkou na mohutném soklu a obrovnána poleny. Hospodářská část předstupuje o šířku soklu, stěna je zděná, svisle deštěná, vlevo drobný dřevěný přístavek záchoda.