venkovský dům

Zděný přízemní dům, jehož základem je obdélníkový půdorys. Je součástí osady s velmi rozptýlenou zástavbou, typickou pro vznik osad v 18. a na začátku 19. století. Základní půdorysné členění je trojdílný komorový dům, ke kterému je napojen chlév, kolna pro palivo, stodůlka, WC a krytá "besídka", které podél hlavní světnice přechází v další světničku. Hlavním architektonickým zdobným prkem je zděný štít, oddělený od průčelí profilovanou římsou. Štít je dělen na dvě etáže. Dolní část je svisle dělená třemi lisénami na čtyři pole. Druhá etáž má dvě lisény a je tak rozdělena na tři pole. V prostředním je obloukový výklenek, ve kterém je kruhové okénko. Zděné konstrukce vč. štítu jsou bíleny vápnem. Střecha je sedlová, krytá pálenými taškami.