venkovský dům

Objekt je situován v šumavském podhůří cca 2,5 km jižně od městečka Strážov na severním okraji drobné osady Splž. Jde o přízemní venkovský dům s polopatrem na obdélném půdorysu s delší osou probíhající zhruba ve směru S-J, krytý sedlovou střechou. Stavba stojí v mírném svahu spadajícím k východu; svažitý terén vyrovnává kamenný sokl. Severní polovina objektu je obytná, cele roubená, obvodové stěny jsou v celé ploše přízemí obložené šindelem. Na jihu na obytnou část navazuje menší zděný chlév, dále k jihu pokračuje zčásti zděná a částečně bedněná stodola. Při východním průčelí obytné části probíhá zvýšené kamenné zápraží, z něj vstup do obytné části chráněný drobnou bedněnou verandou s pultovou střechou. Střešní krytina: nakoso kladené eternitové šablony, položené na starší šindel; v hřebeni střechy cihelný komín. Severní štítové průčelí je trojosé; ve spodní části probíhá kamenný sokl z lomového kamene vyrovnávající svažitý terén, v jeho levé části na šířku obdélné okénko do sklepa. Roubená stěna je v úrovni přízemí kryta v celé ploše šindelem, v ní trojice pravidelně rozmístěných na výšku obdélných oken. Průčelí vrcholí trojúhelným svisle bedněným štítem, odděleným od plochy přízemí plochou dřevěnou lištou; spáry mezi prkny jsou překryty lištami. V ploše štítu trojice na výšku obdélných oken (2 + 1) v dřevěných rámech s přímou římskou, okna jednoduchá, dvoukřídlá, dělená do šesti tabulek. Střecha je mírně přetažena před štít, zhlaví vazných trámů mají zdobně seříznutá čela. Krycí lišta lemující štít je jemně profilovaná. Východní průčelí je v severní obytné části čtyřosé, navazující jižní hospodářská část s chlévy a stodolou je trojosá. Průčelí vyrůstá z kamenného soklu, v něm pod obytnou částí okénko do sklepa. Při střední části východního průčelí probíhá zvýšené kamenné zápraží, z něho vede vstup do chléva a k bedněné vstupní verandě, chránící vstup do obytné části. Veranda je přístupná rovněž krátkým kamenným schodištěm přímo ze dvora. Průčelí obytné části má roubené stěny chráněné šindelem; polopatro v podstřeší bedněné; zprava dvojice obdélných oken do světnice, ve třetí ose hlavní vstup chráněný drobnou verandou, vlevo od ní okno do síně. Vstupní dveře jsou dřevěné kazetové v dřevěných zárubních, horní pole jsou prosklená. Fasáda vlevo od verandy v úrovni bývalých chlévů opatřena hrubou omítkou, v ní prostý obdélný vstup v dřevěné zárubni s dřevěnými dvířky, vlevo novodobé na šířku obdélné okno. Navazující stodola je ve východním průčelí cele bedněná, ze dvora přístupná dřevěnými dvoukřídlými rámovými točnicovými vraty, v pravém křídle proříznuta vrátka pro pěší. Jižní průčelí cele bedněné svisle kladenými prkny, završeno trojúhelným štítem, zcela bez otvorů. K východní části průčelí přiléhá drobný bedněný přístavek krytý pultovou střechou. Západní průčelí rozděleno na tři části: severní v rozsahu třech okenních os obytná, roubené stěny jsou kryté šindelem, v úrovni polopatra bedněná konstrukce. Střední zděná část (bývalý chlév) je hrubě omítaná s jedním novodobým na šířku obdélným oknem. Jižní část (stodola) je zděná (cihla a druhotné dozdívky z tvárnic), chráněná svisle kladenými prkny, v levé části prosté na šířku obdélné okénko. Všechna okna v obytné části jsou řešena shodně jako obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá, vnější křídla osazená v líci stěny v dřevěných rámech s nadokenní římskou. Vnější i vnitřní křídla jsou dělená do čtyř tabulek (s menším horním párem tabulek) s výjimkou západního průčelí, kde jsou vnější okenní křídla bez členění.