venkovský dům Plotejz

Drobný zděný přízemní nepodsklepený dům, někdejší hospoda Platejz (nebo Plotejz) stojí na nejzazším SZ okraji urbanistického jádra městečka, na hraně srázu spadajícího k V břehu Podzámeckého rybníka. Dům mírně nepravidelného lichoběžného půdorysu je v zadní části rozšířen výběhem kratičkého křidélka do tvaru deformovaného písmena L. Budova je orientována podélnou osou ve směru S - J, téměř paralelně s osou ulice, k níž se přiklání svým delším průčelím. Stavebním materiálem je asi převážně lomový kámen, nové hladké vápenné omítky jsou tónovány světlou krémově hnědou barvou. Iluzivní malovaný sokl je tmavohnědý. Lichoběžný štít, lemovaný prkenným obloučkově vyřezávaným okřídlím, je svisle bedněný s lištami na srazu prken. Prkna i lišty štítu jsou nové. Ve vrcholu štítu je jehlancový, šindelem pobitý kabřinec s obdélnou záklopou. Dům je zastřešen dvěma sedlovými, šindelem pokrytými střechami nestejné výšky. Zadní část stavby s bočním křidélkem má nižší střechu s valbou na jižní straně. Nádvorní strana střechy je členěna třemi půdními vikýři ve tvaru volských ok. Na Z straně směrem k rybníku se k domu připojují dva novodobé roubené přístavky verandy a kolničky. Přístavky téměř zcela zaplňují malý dvorek, ze kterého vedou kamenné schody dolů prudkým svahem k rybníku.