venkovský dům usedlost Zlatnice

Areál Zlatnice je situován ve svahu při cestě od Hanspaulky k Dubovému mlýnu v Šáreckém údolí. V minulosti byla usedlost tvořena několika objekty kolem hospodářského dvora. Jádro a zřejmě nejstarší část areálu tvořila zástavba v severozápadní části. Jednalo se o přízemní obytnou budovu s původně hospodářským východním traktem. Odlišné využití zmíněných částí se projevilo v půdorysném rozvržení i v rozdílné úrovni hřebenů sedlových střech. Severní-uliční i jižní-dvorní průčelí zakončovaly fabionové římsy, okna lemovaly jednoduché šambrány, nároží zvýrazňovala omítková bosáž. Místnosti byly plochostropé. Původní dispoziční členění interiéru do značné míry setřely stavební úpravy ve 20. století. Objekt pravděpodobně nebyl podsklepen. Na východní straně navazovala rozlehlá budova stodoly s valbovou střechou a nižší přístavek se střechou sedlovou či polovalbovou. Jižně se rozkládal hospodářský dvůr obestavěný několika samostatně stojícími objekty včetně sklepa. Tato zástavba pocházela převážně z druhé poloviny 19. století. Dvůr byl obehnán kamennou zdí, vjezd zajišťovaly dvě brány. Severozápadně přes ulici Zlatnice je doložena samostatná stavba s objektem označovaným jako altán, při němž byla venkovní zahrádka hostince. Mapa stabilního katastru navíc dokládá existenci vodní nádrže nebo rybníka v jižní dvorní části. U křížení ulic Soborská a Zlatnice stála od r. 1708 trojboká kaple Nejsvětější trojice. Dnes zbývá z někdejší usedlosti jen ruina. Zůstaly pouze značně narušené obvodové zdi a štíty hlavní budovy. Stropní konstrukce a krovy s pálenou krytinou se zřítily, okenní a vstupní otvory jsou zazděny nebo zabedněny. Na místě zaniklé stodoly je navezena halda zeminy a stavební suti. Oplocený areál zarůstá množstvím náletových dřevin. Na pozemku bývalého dvora stojí 13 garáží.