venkovský dům - výměnek

Výměnek usedlosti orientovaný souběžně s komunikací, roubený, zčásti zděný, sedlová střecha pokrytá taškami, krov hambalkový, komín z pískovcových kvádrů. Štítová stěna zčásti roubená, zčásti zděná z cihel, přízemí tříosé, okna dvoudílná, šestitabulková, ve zděné části s kamennou šambránou. V patře dva obdélné větráky. Štít slezského typu, svisle bedněný, bednění překryto latěmi, dva čtvercové větrací otvory, vrchní část mírně předsazena, bedněna střechovitě, dva kruhové větráky. Protější štít (zadní) shodný s průčelním, přízemí zadní štítové stěny zděno z kamene, s jedním obdélným do chléva s kamenným ostěním. Dvorní okapová stěna zčásti roubená, zčásti zděná. V roubené části dvě čtyřdílná čtyřtabulková okna do světnice s dřevěnými vysunutými parapety a vstup do síně. Vstupní dveře chybí, vedle vstupu malé obdélné okénko na výšku, třídílné, dřevěný vysunutý parapet. Ve zděné části okno a vstup do chléva, kamenná ostění s rovným nadpražím, v klenáku u vstupu motiv kříže. V patře po celé délce okapové stěny dřevěná pavláčka přístupná ze síně v patře a ze dvora po dřevěném žebříkovém schodišti umístěném za vstupem do chléva. Pavláčka má bedněné zábradlí s profilovanými sloupky. Ve zdi v patře obdélné štěrbinové větráky a dva vstupy na pavláčku s dřevěnými sedlovými portály. Uliční okapová stěna přízemí zděné, celkem pětiosé. Čelně zleva dvoudílné šestitabulkové okno do síně, vstup do síně s kamenným ostěním a tři obdélná větrací okénka do komor a hospodářské části v kamenném ostění, zamřížovaná. V roubeném patře pět obdélných štěrbinových větráků.