vila

Jednopatrový secesní rodinný dům komponovaný v asymetricky seskupených hmotách, zastřešený polovalbovými střechami a na fasádě částečně použito nepravého hrázděného zdiva. Hlavní průčelí je členěno rizalitem a balkonem s výrazným kruhovým secesním oknem, na dním bohatá štuková výzdoba. Boční vstupní průčelí je rovněž asymetrické, s průniky střešních ploch. Je použito též kamenného zdiva a kamenných krakorců. K dvornímu průčelí je připojena čtyřboká věž s bosáží a krakorci a jehlanovou střechou. Na vrcholcích střechy vily jsou stylové ozdobné prvky. Jednopatrová, částečně podsklepená romanticko - secesní rodinná vila komponovaná v asymetricky seskupených hmotách, zastřešená polovalbovými střechami s taškovou krytinou. Zdivo převážně režné, z cihel či kamenných lomových kvádrů, částečně je použito i nepravé hrázdění. Vstupní průčelí: asymetrické s výraznými proniky střešních ploch. Skládá se v podstatě ze dvou svislých částí: vlevo část obytná s jedním obdélným oknem v přízemi (trojdílné s poutcem v horní třetině a drobným členěním horních tabulek) a v patře jedním podobně členěným kruhovým oknem s rovným parapetem. Do podkroví vedou dvě okénka ve štítě, zakrytá dvoukřídlými okenicemi. Tato část fasády je cihelná, do poloviny přízemí s drásanými omítkami, členěná kordonovou římsou a šambránami oken. Pravá - vstupní část průčelí je provedena z rustikálních lomových kvádrů. V přízemí má symetricky umístěné dva půlkruhově zaklenuté otvory: vlevo zapuštěný vstup s dvoukřídlými dveřmi a vpravo okno se stejnou okenicí, pod nímž i v místě parapetu je k dosažení dokonalé symetrie provedena dřevěná výplň. V místě kordonové římsy jsou vysazeny liché kamenné ozdobné konzoly a nad nimi v nízkém podstřeší dvě vpadlá obdélná pole s členěním tvořícím vzdáleně iluzi okének. Výše zmíněné členění se opakuje i na boční fasádě tohoto vstupního traktu, k němuž přiléhá drobná dvoupatrová věžička, jež je zděná z cihel, s horním patrem z lomového kamene, zastřešená stanovou eternitem krytou střechou. Kamenné 2. patro odděluje opět řada kamenných lichých konzolek. Boční průčelí: sestává opět ze dvou hlavních hmot: vlevo přízemní část s jediným oknem a s vytaženým zděným valbovým vikýřem zdobeným falešným hrázděním, vpravo patrová s lichoběžníkovým štítem, opět zdobeným falešným hrázděním. V ose této části se výrazně uplatňuje přízemí trojboký rizalit s vysokými na výšku dělenými okny, nad nímž je v patře balkon s cihelnými půlkruhově vykrojenými výplněmi zábradlí mezi sloupky, doplněnými kovanou mříží. Na balkon vede mohutné kruhové okno s voženými dveřmi, se štukovou šambránou, doplněnou v nadpraží štukovým maskaronem a stylizovanými rostlinnými úponky. Celé průčelí je cihelném do poloviny přízemí opatřené drásanou omítkou.