vila

Historizující vila čp. 10/II je situována na vyvýšeném místě nad křižovatkou ulic Hřbitovní a Řídícího učitele Havla, severně od historického městského jádra. Západní stranou přiléhá k okraji městské památkové zóny. Vilu si nechal na místě staršího přízemního objektu vybudovat v roce 1873 českodubský notář Josef Uhlíř. Projektoval ji místní stavitel František Havlina (* 1815) a stavbu realizoval Josef Wollmann ze Suché. V roce 1902 objekt koupila Ida Schmittová a věnovala jej jako nadační dům pro sociální účely. Od roku 1945 stavbu užívá Církev československá husitská. Patrová stavba postavená na půdorysu písmene L má sedlovou střechu krytou eternitovými šablonami. Převážná část objektu je zděná omítaná, pouze na přístavku u východního průčelí se v patře nachází hrázděná konstrukce. Vile dominuje třípodlažní hranolová věž zakončená jehlancovou střechou s eternitovými šablonami, která tvoří severozápadní nároží. V přízemí věže nalezneme boční vstup do budovy v podobě asymetrických dvoukřídlých bohatě zdobených dveří. Vstup je zasazen do novogotického portálu. Další architektonické prvky gotického tvarosloví se uplatňují v hlavním západním průčelí. Vstup ve střední ose tvoří dřevěné dvoukřídlé dveře s motivy slunce. Po stranách jej lemují dva trojúhelné pilastry a zdůrazňuje ho velké okno gotického tvaru a štít zdobený stylizovanými fiálami. Jižní průčelí domu obrácené k městu zakončuje trojúhelný štít doplněný ve vrcholu a po stranách nízkými sloupky. Vzhled budovy doplňuje schodišťová věž, jež je v patře osazená okny ukončenými lomeným obloukem a která se přimyká k dvornímu východnímu průčelí. Její dlátkovou střechu kryjí eternitové šablony.