nájemní dům Otto Seidela

Jedná se o třípodlažní dům situovaný ve svahu nad Výstavištěm na ulici Lipová č. p. 243/33 v k. ú. Brno-Pisárky. Kubusová hmota s rovnou střechou je delší, vstupní severní stranou, orientovaná rovnoběžně s uliční čarou. Hmota objektu je mírně asymetrická, při kratší východní straně prolomená lodgiemi s nárožními pilíři ve druhém a třetím podlaží. Pod lodgiemi je situovaná garáž. Hmota projmutá lodgiemi přechází v severní, delší symetricky uspořádanou fasádu vstupní strany domu. Tato uliční fasáda je členěna otvory rozmístěnými v rytmu 1-2-1-2-1. Po stranách jsou ve všech podlažích situovaná kruhová okénka užitkových místností, následuje po obou stranách dvojice kastlových dřevěných dvoukřídlých oken s nadsvětlíky a centrální, schodišťová část s vertikálním, průběžným, rovnoměrně rastrovaným prosklením a v přízemí se vstupem kovovými dveřmi, členěnými vodorovnými kovovými příčlemi. Soklová část obložená lícovkami ve vzhledu režného zdiva, přechází v místě vstupních dveří do šambrány dveří z páskových lícovek. Všechna okna v přízemí objektu jsou opatřena původními vodorovně členěnými mřížemi, zapu štěnými pravoúhle do fasády. Uliční fasádu pohledově zakončuje vyložená římsa střechy s okapem. Ze západní strany je hmota kubusu domu vyjmutá, tj. jižní, symetrická fasáda přechází na západní straně ve vystupující rizalit. Přechod rizalitu do vyjmuté části hmoty objektu je doplněn rohovými menšími balkony ve druhém a třetím podlaží. Západní fasáda je opatřena ve vyjmuté části ve všech podlažích okny užitkových místností s nadsvětlíky, a to vždy oknem dvojdílným a jednodílným v každém podlaží. Třetí osu otvorů zde tvoří původní kovové vstupní dveře s drátovaným prosklením, vedoucí na balkony a také dvoudílné okno s nadsvětlíkem v přízemí. Všechna okna jsou kastlová, dřevěná, původní, s výjimkou oken kruhových, která jsou zdvojená. Balkony jsou opatřeny původním subtilním zábradlím, členěným vodorovně, se sloupky v rozích zapuštěnými do podlahy. Naopak u protější, východní fasády objektu jsou některé prvky nepůvodní (rovnoměrně rastrované skleněné zástěny lodgií a zábradlí), avšak provedené v duchu typických prvků navrhovaných Otto Eislerem. Do lodgií ústí na východní straně okna užitkových místností s nadsvětlíky a vstupy z chodby bytů. Do východní fasády je také v přízemí situováno okno prosvětlující garáž a boční vstup do provozního zázemí domu, přímo ze zahrady. Jižní delší zahradní fasáda je symetrická, s vystupujícím středovým rizalitem, ve kterém jsou umístěna původní čtyřdílná kastlová dřevěná okna bez nadsvětlíku ve všech podlažích, symetricky na fasádě rozmístěna ve třech osách. Pouze střední přízemní okno je s nadsvětlíkem. Krajní, ustupující hmoty jsou doplněny balkony vytaženými až před rizalit střední části, které jsou obloukově zakončeny do rizalitu. Obě ustupující symetrické části jižní fasády jsou řešeny shodně – v přízemí sdružená dvojice kastlových dvoukřídlých oken s nadsvětlíky, ve druhém a třetím podlaží sdružená dvojice dvoukřídlých balkonových dveří s nadsvětlíky. Jižní fasádu pohledově zakončuje římsa s okapem, vyložená do úrovně krytí balkonů. Mříže všech oken v přízemí jižní fasády jsou pravoúhle zapuštěny do fasády a členěny vždy svisle na 3 díly stojnami, provázanými s vodorovnými příčlemi. Dispozice domu je dvoutraktová. V přízemí se nachází dvoupokojový byt v západní části domu a jednopokojový byt v jižní části (orientovaný pouze do zahrady), zbytek přízemí je určen pro technické a provozní zázemí. V patrech pak jsou v obou podlažích vždy 2 byty, při západní straně domu dvoupokojové a při východní straně třípokojové. Byty jsou děleny chodbou na obytnou jižní část s pokoji a okny orientovanými na jih, a severní provozní a užitkovou část. Chodby bytů ústí do dveří na balkony v západní fasádě a na lodgie ve východní fasádě. V severním traktu mají byty vždy situovanou kuchyň, vedle ní pokoj pro domácí práce (původně pokoj pro služku), koupelnu s WC a navíc samostatné WC. V interiérech se dochovala také řada původních prvků (kování, zábradlí).