vila

Vila je umístěna v jihozápadní části Podbořan, v místě, kde končí výběžek kompaktní řadové zástavby a městská struktura přechází v solitérní, rozvolněnou. Je postavena při frekventované výpadovce (ulice Vroutecká), ke které se obrací hlavním průčelím. Ze zadní strany sousedí s kolejištěm podbořanského nádraží. Trať do Žatce nedaleko severovýchodně ulici přetíná, proto je místními dům nazýván vilkou „za šraňkami“. Dům stojí při severním koutu obdélné parcely sražené z jihu do klínu. Východně je obklopen ze dvou stran obslužným dvorkem s pěti garážemi, jihozápadně se okny otvírá do delší zahrady s naznačenou osou nízké aleje ovocných stromů. Objekt je jednopatrový, kromě jedné místnosti celý podsklepený. Má půdorys blízký čtverci, mírně nepravidelný. Je zděný z cihel, hladce omítaný. Štuková omítka má lehce okrovou světlou přírodní barvu. Střecha je valbová mansardová, krytá osinkocementovými (eternitovými) šablonami nakoso kladenými. Šablony jsou probarvené červené, do šeda zpatinované. Krátký hřeben je rovnoběžný s hlavní komunikací. Hlavní průčelí graduje rozměrnějším zděným štítovým vikýřem. Menší zděný vikýř je osazen nad průčelím do zahrady, nad vstupním schodištěm je první etáž mansardy prolomena vpadlým střešním oknem. Z druhé etáže mansardy vystupují tři cihelné režné komínové hlavy doprovázené dvěma výlezy, dvě hlavy jsou propojeny kominickou lávkou. Kamenné smíšené zdivo soklu je zakončeno pásem z cihel kladených na bok. Na sokl navazuje hladce omítané přízemí a patro, obě podlaží jsou spojená vysokým řádem pilastrů se stylizovanými iónskými hlavicemi. Na hlavice dosedá subtilnější, střídmě profilovaná korunní římsa. Čelní přízemní cylindrický rizalit člení pouze svislé lizény, nadpraží oken je spojené do kladí. Nad římsou je vyzděna tvarově geometricky zjednodušená balustráda, tvořící zábradlí terasy. Fasády jsou koncipovány symetricky s nuancemi, hlavní průčelí do ulice má okenní osy v rytmu 1 - 3 - 1. Okna nemají šambrány, pouze jednoduché parapetní římsy. Okna jsou zpravidla čtyřdílná, čtyřkřídlá. Ve spodní části jsou křídla na šest tabulek a v horní na čtyři přibližně do čtverců křížem dělená. Okna jsou špaletová, vnitřní křídla nemají dělení. Hlavní vchodové dveře jsou rámové, ve spodní třetině předělené, horní část je rozdělena svisle a dále dělena na tři a tři tabulky. Původně byly opatřeny v horní prosklené části diagonální mříží, nedávno sejmutou, je patrně v procesu renovace. Zadní vstupní dveře jsou opět rámové, s nadsvětlíkem odděleným dřevěným poutcem. Dveře jsou dělené na tři pole, horní je prosklené, na osm tabulek podobně jako okna dělené. Nadsvětlík tvoří dvoukřídlé okno, křídla jsou zde opět do kříže dělená.