vila

V zásadě obdélná hmota jednopatrové budovy, zastřešená valbovou střechou, se symetricky řešeným podélným vstupním průčelím, je směrem do dvora rozšířena o krátké šikmé křídlo, kopírující levou hranici parcely. Mezi ním a hlavní hmotou je v koutě patrový přístavek zádveří s hygienickým zařízením. Exteriér: Vila je jednopatrová v zásadě monobloková hranolová stavba s valbovou střechou, navazující z jedné strany na uliční zástavbu, z druhé se uplatňuje prostorově dvěma reprezentativními průčelími. Na nich se uplatňuje bohatý neorenesanční slohový aparát inspirovaný renesanční palácovou architekturou. Přízemí je nad vyrovnávacím soklem opatřeno pásovou bosáží s naznačenou nárožní rustikou a tvoří stabilní podnož budovy, do které jsou vysoké okenní otvory spíše jen vyříznuty. První patro, jako piano nobile, je reprezentativní částí fasády s uměleckořemeslnými prvky. Základní plocha je tvořena režným cihelným zdivem okrové barvy, s nárožími zpevněnými kvádrovou omítkovou bosáží. Nad kordonovou římsou oddělující přízemí, jsou na průběžný pás parapetního vlysu se sgrafitovou výzdobou nasazena vysoká okna s profilovaných ostěních s ankonami, mohutně vysazenými římsami na volutových konzolách. Průčelí ukončuje bohatě profilovaná římsa a prolamovaná atika s vázami, vrcholící drobným centrálním štítem a nižšími nárožními akroterii v podobě drobných štítků. Ve sgrafitovém pásu jsou obdélné štítky se jmény autorů: „Lad. Skřivánek arch.“ a „Jos. Drahoš stavitel“. Hlavní průčelí do ulice je pravidelně pětiosé. Jeho hlavní osa je zvýrazněna edikulovým vstupním portálem nesoucím ploše vystupující motiv balkonu a dekorativním frontonem nad oknem 1.patra. Půlkruhově zaklenuté ostění s výrazným vrstveným klenákem je rámováno dvojicí pilastrů s volutovými hlavicemi zdobenými listeny. Plocha cviklů je zdobena ornamentálním sgrafitem. Zábradlí balkonu s nárožními pilířky zdobí výplně zřejmě s reliéfy gryfů. Ve vstupu se zachovaly původní dvoukřídlé kazetové dveře s dekorativním mřížovým nadsvětlíkem. Okna jsou dvojkřídlá, s pevným nadsvětlíkem, zdobena profilací poutce a hlavicí sloupkové klapačky. Neorenesanční štít je etážový, s volutovými křídly, členěný pilířky a zalamovanou římsou. Sdružené okénko vede do půdního vikýře. Štít je zdobený koulemi a v pásech vlysů (parapet a podřímsí) je zdoben ornamentálním vegetabilním sgrafitem. Boční průčelí je pravidelně dvojosé, přebírá veškerý slohový aparát a členění z uličního průčelí. Mezi okny v patře je umístěna kartuše se štítkem a poškozenou nápisovou deskou s vročením 1898. Barevné členění je hodnotným výtvarným doplňkem fasády, podtrhující tektoniku.