vila

Vila je třípodlažní zděná budova, jejíž čtvercový půdorys je ve středu jižní, východní a západní strany rozšířený o rizalit. Zasazená je do terénu. Jižní průčelí je pětiosé, střední tři osy jsou situovány v rizalitu. Dolní část fasády tvoří suterén, opatřený kvádrovou bosáží s hrubým povrchem. V krajních osách je okno s hlavním klenákem, střední část suterénu zakrývá schodiště, přiložené k průčelí. Má oválný půdorys, dole rozšířený. Střed vyplňuje oválná zděná terasa, kterou schody od pátého stupně výše obklopují z obou stran. Suterén zakončuje široká římsa, na nárožích přesahující. Ve středním rizalitu jsou v přízemí tři otvory. Uprostřed je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře, jejichž křídla tvoří čtyři skleněné výplně nad sebou. Nahoře je půlkruhový nečleněný nadsvětlík. Vstupní otvor lemuje šambrána, v horním oblouku profilovaná a doplněná pravidelně rozmístěnými klenáky. Hlavní klenák je proveden na způsob voluty. Stejné orámování mají i velká okna, nacházející se po obou stranách vstupu. Jejich šířka a horní výška jsou stejné jako u vstupu, rozdělená jsou na dvě křídla. Poutec odděluje nečleněnou půlkruhovou horní část. Po obou stranách os a u nároží je pilastr, členěný pásovou bosáží (u nároží je sdružený). Před fasádou se nacházejí čtyři sloupy, umístěné na horní podestě schodiště a nesoucí balkón v prvním patře. Sloupy stojí na hranolovém soklu, dřík mají v horních dvou třetinách kanelovaný. Krajní osy jižního průčelí – po obou stranách rizalitu – vyplňuje dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou obdélnou horní částí. Nahoře a po stranách lemuje otvor profilovaná šambrána s ušima. Po stranách ji doplňují pravidelně rozmístěné obdélné „kvádry“, nahoře je sdružený hlavní klenák. Pod oknem je parapetní římsa, probíhající po celé šíři stěny a parapetní pole s obdélnou, na šířku orientovanou diamantovou bosou. Po jejích stranách jsou konzoly, nesoucí parapetní římsu. V této parapetní úrovni je stěna hladká, výše ji člení pásová bosáž, doplněná u nároží a styku s rizalitem bosáží kvádrovou. Tvoří ji střídavě širší bosa s hrubým povrchem a užší diamantová bosa. První patro vymezuje profilovaná římsa. V prvním patře středního rizalitu jsou obdobné výplně jako v přízemí, pouze obdélného tvaru a mírně užší. Lemuje je profilovaná šambrána s ušima a soklovou dolní částí, nad otvory je segmentový fronton, nesený dvěma konzolami. Mezi nimi je plastické obdélné, na šířku orientované pole, doplněné po stranách štukovým volutovým motivem. Po obou stranách os a u nároží je pilastr se soklovou patkou, dříkem, v dolní části opatřeným na výšku orientovanou diamantovou bosou a ve střední a horní části kanelovaným a s kompozitní hlavicí. U nároží je pilastr sdružený. Pilastry nesou kladí – architráv je odstupňovaný do tří pásů, ve vlysu se střídají plastická obdélná, na šířku orientovaná pole s reliéfem lví hlavy (nad pilastry). Profilovaná hlavní římsa je vyložená na volutovitých konzolách, pod nimi je pás se zubořezem. Obdélný balkón před patrem rizalitu je dnes bez zábradlí. V krajních osách jižního průčelí je v prvním patře stejné okno jako v přízemí. Nahoře a po stranách ho lemuje profilovaná šambrána s ušima a po stranách ještě neúplný pilastr s obdobnou hlavicí jako ve středním rizalitu. Segmentový fronton je po stranách nad pilastry rozšířený, část pod frontonem je stejná jako v rizalitu. Pod oknem je průběžná parapetní římsa a parapetní pole s kuželkami. Plocha stěny krajních os je hladká až na bosáž u nároží a styku s rizalitem – bosy jsou střídavě širší a užší. Horní část fasády je stejná jako u rizalitu, pouze dnes chybí konzoly a vlys je prázdný. Nad středním rizalitem se zvedá obdélný nástavec, jehož jižní strana má bohaté členění. Nad osami rizalitu je vždy sdružené okno, složené ze dvou dvoukřídlých oken, jejichž půlkruhovou horní část odděluje poutec. Okna lemují arkády z pilířů s profilovanou římsovou hlavicí a profilovanou archivoltou. Po obou stranách střední osy se nachází herma, podpírající trojúhelný fronton. Jde o čelně situovanou polopostavu mladé ženy, dole přecházející v pilastr. Levá herma má horní část těla nahou, od beder dolů visí bohatě nařasená rouška, zavázaná pod pupíkem na uzel. Žena má obě paže ohnuté v lokti před tělem, ruce spočívají pod ňadry tak, že pravá ruka leží na levém předloktí a levá ruka pod pravým předloktím. Dlouhé vlnité vlasy, učesané na střední pěšinku, splývají na záda. Pravá herma je provedená stejně, pouze pozice rukou je obrácená. Obě ženy mají na hlavě posazenou polokruhovou hlavici, zdobenou vejcovcem, která nese kladí. Nahoře je profilovaná římsa, dole se zubořezem. Pod frontonem, jenž je dole uprostřed rozeklaný, je bohatý štukový reliéf. Uprostřed je štuková kartuše se zavíjenými okraji, uvnitř lemovaná perlovcem. Nahoře je voluta, na které je posazena ženská hlava s rouškou, pod níž nahoře vyčnívají vlasy. Za hlavou je velká mušle. Po stranách kartuše jsou bohatě zprohýbané a nařasené stuhy, dole na bocích a uprostřed je feston z květů a plodů. Fronton horní částí sahá nad hlavní římsu. U obou nároží nástavce jsou dva pilastry (vnější je sdružený), s římsovou patkou a hlavicí a s kanelovaným dříkem. Pilastry nesou prosté kladí, přerušené pod frontonem. Stěnu zakončuje bohatě profilovaná hlavní římsa, ve středu průčelí nahrazená frontonem. Boční strany nástavce člení pouze pilastry u nároží. Nástavec má mansardovou střechu, v jejíž jižní části (nad frontonem) je velký zděný vikýř. Jeho přední stěna je nahoře zakončená do půlkruhového oblouku, lemovaného profilovanou římsou. Pod obloukem je velké kruhové okno, orámované vejcovcem Pod oknem je feston z listů a plodů. Po obou stranách přední stěny je plastická voluta. Západní průčelí je do velké míry provedené stejně jako jižní, popsány tak budou pouze rozdíly. Také zde je trojosý střední rizalit, k němuž vede schodiště – zde však jednoduchého provedení a v současné době značně poškozené. V suterénu jsou okenní otvory v jižní ose a pod okenními osami rizalitu. Výplně jsou dochované pouze zčásti, stejně jako v přízemí rizalitu. V západní ose přízemí je pod oknem pouze jednoduché parapetní pole bez diamantové bosy. V patře rizalitu není balkón, ve všech osách jsou tak okna – se stejnými parapetními poli jako v krajních osách průčelí. U nároží rizalitu nejsou pilastry dva, ale pouze jeden (sdružený). Po celé šíři průčelí chybí konzoly, nesoucí hlavní římsu. Čtyřosé severní průčelí má stejné členění jako krajní osy jižní a západní strany budovy. V přízemí jsou okna výrazně nižší, takže mají obdélný tvar orientovaný na šířku. Výplně jsou dvoukřídlé. Hlavní římsa, bez konzol, zůstala zachována pouze nad západní osou. Ve zbývající šíři byla nahrazena novou nečleněnou - pravděpodobně v souvislosti se stavbou novodobé nástavby nad středními dvěma osami. Základní členění fasády je stejné také na východní straně, kde se ve středu nachází o něco nižší hluboký rizalit. Části průčelí po stranách rizalitu jsou bez otvorů, stejně jako severní stěna rizalitu. Na protější straně je v prvním patře nika, lemovaná stejnou šambránou jako krajní osy jižního průčelí. Podobný je i hořejšek, pouze segmentový fronton je nahrazen rovnou římsou. V parapetním poli je voluta, nesoucí půlkruhově předstupující plošinku. Nika je dnes prázdná. Východní stěna rizalitu je z velké části vyplněna okenními otvory různých velikostí, a to zejména v přízemí. Výrazné je velké, půlkruhově zakončené okno, zasahující do úrovně přízemí i prvního patra. Rozdělené je dvěma svislými, zdobně provedenými příčlemi, profilovaný poutec odděluje horní část. Okenní otvory doplňuje vstup, umístěný zhruba v dolní části fasády. Dům má valbovou střechu, stejně jako východní a západní rizalit. Na všech stranách vily se rozkládá zahrada, vila je na jejím pozemku umístěna excentricky. Plocha zahrady je zatravněná, nachází se zde několik listnatých stromů. Zahradu ohraničuje na jižní, západní a severní straně oplocení. Tvoří ho podezdívka a hranolové sloupky, mezi nimiž jsou mřížová plotová pole. Zděná podezdívka je na jižní straně (do Lípové ulice) omítnutá a členěná lizénovými rámy. Koruna zdiva je přesahující a zešikmená. Na západní (do Jungmannovy ulice) a severní straně (do Čelakovského ulice) je líc zdi vyskládaný z kamenů nepravidelných tvarů. Zde tvoří korunu zdiva příčně kladené cihly, přesahující přes zeď. Na podezdívce jsou pravidelně rozmístěné zděné a omítnuté hranolové sloupky, kryté přesahující deskou, která se nahoře zvedá do nízké stanové stříšky. Mřížová plotová pole spočívají na nízké podezdívce, nacházející se v celé šíři úseků mezi sloupky. Jejich základ tvoří svislé pruty, zpevněné dvěma vodorovnými příčlemi – v polovině výšky a nahoře. Svislé pruty zakončuje hrot, pod nímž je lilie. Pod dolní vodorovnou příčlí jsou esovité motivy, tvořící společně srdčitý tvar. V horní části doplňují pruty menší stáčené motivy, situované střídavě pod hrotem a pod horní vodorovnou příčlí. V západní části jižního úseku oplocení je situována mřížová brána, zasazená mezi dva pilíře. Na její výzdobě jsou uplatněny podobné motivy jako na plotu. Za bránou se nachází přímé schodiště, vyrovnávající rozdíl terénů. Oplocení se zde zalamuje podél schodiště a vytváří zde jedno pole. Ve východní části severního úseku navazuje na oplocení novodobá pilířová brána.