vila B. Kafky a ateliérem

KP tvoří: vila B. Kafky s ateliérem, socha Orfea, zahrada, oplocení s brankami Patrová vila na obdélném půdorysu se sedlovou střechou a obytným podkrovím je spojena s přízemním ateliérem (na čtvercovém půdoryse), jehož prosklená zaoblená stěna se obrací na sever a jehož plochá střecha slouží jako terasa prvního patra. Fasáda je hladká z režných cihel, místy dekorovaná plastickou cihlovou vazbou (štíty, komíny). Vila je obklopena zahradou, která je obehnaná cihlovou zdí. Od branky se po schodech vystupuje k předsazenému hladce řešenému portálu, na jehož překladu je nápis ZDE ŽIL BOHUMIL KAFKA ČESKÝ SOCHAŘ. Nad ním je umístěna Kafkova reliéfní busta. V zahradě je na cihlovém soklu umístěna Kafkova bronzová socha Orfea (1922), která je součástí areálu vily. Je pojata jako klečící nahá figura v mírně nadživotní velikosti, která vzpíná ruce k nebi a v jedné z nich drží lyru.