vila Pellé

Nárožní zděný omítnutý patrový dům, ponořený v zahradě, je členitého půdorysu téměř obdélného tvaru. Kamenný neomítnutý (mat. lomový kámen, místy cihly) sokl, vyrovnávající svažitý terén, je zakončen římsou. Fasády člení profilovaná kordonová římsa, rizality, lisény, omítková rustika, nadokenní římsy patra, obdélné okenní otvory se šambránami a výrazně profilovaná korunní římsa. Hlavní západní průčelí, obrácené do Svážné ulice, je o čtyřech osách. Tříosou symetrii průčelí, se středním rizalitem se vstupem a okny po stranách, rozrušuje přidaná hmota zdiva na severní straně, v přízemí o jedné ose a v patře s krytou verandou s dřevěnou konstrukcí a prosklennou severní stěnou. Do domu se vchází dřevěnými dvoukřídlými výplňovými dveřmi s vyřezávanými detaily. Vstupní obdélný otvor se světlíkem lemuje štuková geometrická dekorace (diamantování) a vnější hladký rám vytažený až ke kordonové římse se štukovými konzolkami s vegetabilními ornamenty. Supraportu zdobí štukové obdélné pole s vepsanými postranními trojúhelníky. Rizalit završuje atika. Severní průčelí je o třech osách, z nichž dvě osy se vstupem, přístupným vnějším zděným schodištěm a zmíněnou patrovou verandou, jsou na západní straně (pozdější přístavek). Východní stranu severního průčelí tvoří hranolová dvoupatrová věž s obdélným oknem přízemí a patra a s dvojicí půlkruhově završených okének ve třetím podlaží. Východnímu podélnému průčelí předstupuje rizalit o třech osách se třemi prosklennými dveřmi do zahrady. V patře nad prostředními dveřmi vyniká nika s kolorovanou soškou sv. Jana Nepomuckého. Jižní průčelí má na západní straně vestavěnou verandu se zděným zábradlím a s hranolovými pilíři, nesoucími hmotu zdiva s prosklennou verandou zimní zahrady. Na čelní stěně přízemní verandy jsou dochovány malované lidové motivy květin od Zdenky Braunerové. Na východní straně jižního průčelí předstupuje hmota zdiva o jedné ose, která vrcholí trojúhelným štítem s okénky zakončenými půlkruhovým obloukem. Valbovou střechu o nízkém sklonu kryjí tašky bobrovky. V interiéru zůstal dochován soubor původních dveří, schodiště s kovaným zábradlím, koupelna se zařízením a hala v ose západní strany s barevnými malovanými květinami a ptáky kolem vstupních dveří, prostředních prosklenných dveří do zahrady (zde dochovaná datace: 18. septemb. 1923 (?)) a krbu. Na západní straně se dochovalo původní oplocení s vysokou kamennou podezdívkou s cihlovou armaturou a kovovým oplocením. V ose hlavního vstupu v horní části schodiště zůstala ponechána kovaná dvoukřídlá branka se zdobnými volutkovými pruty nástavce. Předmětem ochrany je vila čp. 105 a vymezené pozemky.