vila Richarda Inderky se zahradou

Objekt v lokalitě za městskými hradbami se nachází na území ochranného pásma pro historické jádro města Jihlava zapsané ve státním seznamu nemovitých kulturních památek pod r. č. 4877. Dům o zastavěné ploše 200 m2 je vystavěn ve svažité zahradě o celkové výměře asi 2 300 m2. Zahrada je na severu a částečně na západě vymezena veřejnou komunikací, na jihozápadě a jihu sportovištěm a pozemkem školy, na východní straně soukromou zahradou s obytným domem. Areál vily je situován v nárožní pozici při ulici Fibichova a slepé zásobovací uličce, dříve ulici Telečská. Ulice Fibichova byla založena při vnější hraně zanikajícího opevnění. Nesla nejprve název Frauengraben (Panenský příkop), později Höckgasse a následně znovu Příkopy až do 30. let 20. století. Starší trasou v místě bývala ulice Telečská spojující předbraní Matky Boží a Hellerův statek u dnešního kruhového objezdu a vedoucí dále k Pístovu. Ulice Telečská a Fibichova vymezovaly lichoběžnou plochu s rozsáhlými zahradami. Ty byly obsluhovány nepravidelně rozmístěnými domy uvnitř pozemků. Okolí stávajícího domu Fibichova 2 se proměnilo zejména koncem 60. let 20. století v souvislosti s výstavbou vnitřního městského okruhu, proražením ulice Hradební a zahájením výstavby obytného souboru Jihlava-Jih, a to zbouráním domů v ul. Telečská (sudá č. 2–22, lichá č. 5–7) a následnou výstavbou základní školy (1968–1972) a nárožního obchodního střediska Globus (1968–1974). Prostor křižovatky Žižkova, Fibichova a Seifertova byl dříve nazýván náměstím sv. Jana, a nejen díky přítomnosti dominantní budovy Dělnického domu (pův. hotel Czap) byl nejdůležitějším veřejným prostranstvím na předměstí.