vila sv. Julie

Vila, zv. sv. Julie, stojí na návrší SZ labského svahu, průčelím orientovaná do ulice Legionářů. Její hmota zdůrazněná vyhlídkovou věží se zvláště výrazně uplatňuje při dálkových pohledech z druhého břehu řeky. Vila s asymetricky umístěnou věží má jednopatrové uliční průčelí hmotově členěné rizality a zdobené poměrně střídmě užitými klasickými architektonickými články. Výrazněji zdobený je střední rizalit se zdůrazněnou vstupní osou - pískovcový portál v přízemí je akcentovaný velkým půlkruhově zaklenutým oknem v patře. Rizalit pročleněný pilastry zdobí figurální plastická výzdoba symbolicky odkazující k podnikatelským aktivitám stavebníka (chlapec stojící na voru s holí v ruce opírající se o torzo stavby, chlapec opírající se o vinný lis a držící misku v pozvednuté paži). Reprezentativněji působí dvoupatrové průčelí orientované k řece, pročleněné rizality, pásovou bosáží, balkóny a lodžiemi. V 2. patře se uplatňuje i velký řád, který rámuje vysoká půlkruhová okna hlavního sálu. Vyhlídkovou věž zdobí sloupová lodžie. Předmětem ochrany je vila čp. 72 a vymezený pozemek.