vila Tesař

Samostatně stojící třípodlažní vila je situována přibližně ve středu svažitého úzkého pozemku. Půdorysně dům utváří průnik dvou obdélníků, kde k většímu z nich je přiložena půlkruhová dispozice s lodžiemi. Menší z obdélných půdorysů je vložen dovnitř mezi obdélník a půlkruh, je zároveň pootočen na koso v úhlu přibližně 120°. Z půdorysu původních dvou těles tak vybíhá trojúhelníkový rizalit. Půdorysně zdánlivě jednoduché řešení využívající tří základních geometrických obrazců tvoří navenek působivou hmotu organických tvarů. Parcela se svažuje jižním směrem k ulici, od které je ale poněkud odsazena. Přízemní podlaží je tak polozahloubeným suterénem s garáží, obslužnými prostory a bytem. Dvě nadzemní obytná podlaží mají shodnou dispozici a jsou propojena dvouramenným schodištěm, vybíhajícím do střešní nástavby situované na ploché střešní terase. Nejpůsobivějším prvkem domu jsou půlkruhové lodžie, které (s výjimkou suterénu) navazují na obytná podlaží, v nichž je hlavní obytný prostor umístěn v nakoso umístěném bloku. Součástí bytu v horním obytném podlaží je zimní zahrada situovaná v západní části lodžie. Hlavní vstup je umístěn v západní fasádě a v interiéru na něj navazuje pravoúhlé schodiště. Lodžie a střecha je vynášena okrouhlým sloupem vychýleným mimo osu stavby. Zajímavostí jsou podhledy lodžií s vpadlými kruhovými výsečemi, jejichž konstrukci umožnila skrytá ocelová nosná konstrukce. Technicky jde o kombinaci stěnového a skeletového systému s vloženými ocelovými nosnými prvky v zastropení lodžií. Od ulice pozemek s vilou odděluje dochované původní oplocení s brankou na kamenné podezdívce. Objekt je celkově v dobrém technickém stavu, v roce 2011 prošel komplexní památkovou obnovou. Z původně projektovaných částí se nedochoval jen samostatně stojící stožár na vlajku, pokud byl tedy vůbec kdy postaven. V interiéru je dochován vestavěný nábytek v hlavním obývacím prostoru bytu v 1. NP (dle vyjádření majitelů není autorem B. Fuchs, ale architekt Rado), ve stejném prostoru také původní krb a stěna s kamenným obkladem. V celém domě jsou původní (repasované) podlahy (teraco, vlýsky, kazetové parkety, keramická dlažba teras) a okna. Dochováno je původní zábradlí schodiště, též zábradlí lodžií a střešní terasy, ve velké míře se dochovaly zárubně a dveře včetně kování. Nedochoval se především samostatně stojící nábytek, zejména těžké kusy, které si manželé Tesařovi přivezli z Prahy. Objekt je užíván jako rodinný (bytový) dům, a to potomky původních stavebníků. Účel užívání se od doby výstavby nezměnil.