vila Vlasta

Samostatně stojící rozsáhlá jednopatrová vila se zvýšeným přízemím obdélného půdorysu s mohutným tříosým křídlem, osově vystupujícím v dvorní části domu. Podezdívka je pojata jako štuková bosáž. V levé části k průčelí přiléhá arkádové schodiště s kleštinami, k pravé části průčelí pak hranolová věž. Průčelí je pětiosé, v úrovni prvního patra členěno balkomy a osově umístěným arkýřem, neseným volutovými konzolami se secesními ženskými hlavami. Okna přízemí jsou půlkruhově klenutá s klenákovou archivoltou. Plocha přízemí je členěna pásovou bosáží. Patra odděluje jednoduchá kordonová římsa. První patro má hladkou omítku a okna pravoúhlá v šambráně a konzolovou nadokenní římsu. Profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu. Volutový štít nad schodištěm je členěn pilastry a bohatě zdoben štukovým dekorem s motivy mušlí, puttů a rostlinnýcch rozvilin. Ve štítě je štukový letopočet MDCCCCII. Na nároží schodišťových arkád je štítek s monogramem OŽ (stavebník O. Žiwotský). Věž je dvoupatrová, okna jsou sdružená, v přízemí půlkruhově zaklenutá, v prvním patře pravoúhlá francouzská, vedoucí na balkon, v druhém patře jsou okna půlkruhově zaklenutá s klenákem v archivoltě a nad nadokenní římsou je plastický nápis VILLA VLASTA a pod oknem pak štukový rolverkový rám s textem: Postaveno L. P. 1903. Věž je završena vysokým komolým jehlanem. Dvorní fasáda je členěna 3+3 osy a tříosým křídlem, do hloubky rovněž tříosým. Okna v přízemí jsou segmentově klenutá v profilované šambráně, v patře pravoúhlá s nadokenní římsou. Křídlo je na osu prolomeno pravoúhlým vchodem, nad ním okna s gravírovaným sklem, motivy postav v dobových kostýmech. Materiál: cihla, omítka; krytina: plech