vila Vosáhlova

Volně stojící podsklepená patrová, zhruba dvoukřídlá, velmi členitá stavba z cihel s vápennou omítkou (nátěr okrový). Dispozice dvou- až třítraktová. Exteriér: vysoký sokl z bosovaných pískovcových kvádrů, ukončený masivním profilem. Průběžná profilovaná římsa pod okny přízemí i 1. patra, mezi patry a pod střechou. Okna přízemí půlkruhově ukončena, dělená kamennými kříži, profilovanými čtvrtkruhovým výžlabkem, pod nimi vpadlé výplně s geometrickým štukovým prvkem. Okna patra pravoúhlá, dělená kamennými kříži a zdobená "pozdněgotickou" profilací, přímé profilované nadokenní římsy podpírány vejcovcem. Hlavní (jihozápadní) průčelí: čtyřosé, 2. ose představen arkádový podjezd na bosovaných pilířích s římsovými hlavicemi, volutovými reliéfně zdobenými klenáky a profilovanou římsou s vejcovcem pod balkonem s balustrovým zábradlím. Na čele ve cviklech téměř plně plastické polychromované reliéfy dvou koželužských dělníků v zástěrách a holínkách, levý drží nástroj. Okna přízemí i patra čtyřdílná, kromě okna 1. patra 4. osy, jež je šestidílné a je před ním balkon s balustrovým zábradlím, nesený dvěma záklenky, dělená do T, s profilovanou pod- a nadokenní římsou, ve 3. patře dřevěný mírně předsazený prosklený ochoz, parapet obložen svisle prkny s řezaným dolním koncem, výše tři stlačené arkády a profilovaná římsa. V patře mezi 3. a 4. osou reliéfní kartuše s erbem, na pravém rohu čtvrtkruhová nika, nad ní ve 2. p. bohatá barokizující kartuše s erbem. Atika ukončená římsou, nad 2. osou, jež tvoří mělký rizalit, s drobnými věžičkami a pentlí s nápisem: MDCCCC, nad 1. a 3. osou atika silně vylehčena segmentovými arkádami. Jihovýchodní průčelí: čtyřosé, 2. osu tvoří výrazný rizalit (okno šestidílné, vyvrcholen čtyřetážovým volutovým štítem, ve 2. etáži sdružené okénko s „gotickým“ ostěním a po bocích pilířky s nikami, ve 3. etáži kruhové okénko a po bocích vázy, 4. etáž tvoří segment. tympanon s reliéfem), 1. osu tvoří věž (2. a 3. patro jako na jihozápadním průčelí). 3. a 4. osu tvoří půlkruhové arkády, nesené uprostřed toskánskými sloupky, po bocích pilíře, resp. vlevo přízední pilastry, s balustrovým zábradlím. V arkádách křížové klenby s římsovými konzolami, pod 3. osou po okně s gotickou profilací. Atika nad arkádou opět vylehčena nízkými okosenými segmentovými arkádami. Severovýchodní průčelí jihovýchodního křídla: vlevo 1 osa arkády (viz předchozí průčelí), k ní zprava jednoramenné schodiště s poničeným balustrovým zábradlím. Vpravo v přízemí 1 okno. V patře 2 čtyřdílná, bez kamenného kříže. Průčelí vrcholí volutovým štítem podobným jako na rizalitu jihovýchodního průčelí, ale ve 3. etáži je místo okénka dlouhá kartuše s nápisem. Severozápadní bok jihovýchodního křídla bez otvorů. Severovýchodní průčelí jihozápadního křídla: pětiosé, z toho 2. - 4. osu tvoří vystupující polygonální rizalit (se schodišťovou halou). Okna bez kamenných křížů. V přízemí v 1. ose čtyřdílné, ve 2. malé okénko, ve 3. výplňové dveře, před 4. a 5. osou přízemní přístavek asi o něco novější opakující však římsy i kvádrování přízemí, sokl pod římsou hladký, na přístavku 4tabulkové okno. V patře v 1. ose okno 4tabulkové, ve 2-4dvoutabulková, se zaskleními do olova, v 5. nízké okénko. Severozápadní průčelí: dvouosé, vyjma pravé osy přízemí bez kamenných křížů, levé okno patra s půlkruhovým záklenkem. Štít podobný jako předešlé, ve 2. etáži navíc 2 kruhová okénka, ve 3. okénko půlkruhové. Střecha: kryta břidlicí, v podstatě sedlová, s oplechovanými zdobnými vikýřky. Střecha věže stanová, krytá alukrytem, s nepřirozeně useknutou špicí (lucernová věžička snesena). Velké vikýře i na věži, jež má severovýchodní a severozápadní 3. patro stejné jako na jihozápadě. Zpracoval: 14.8.1991 L. Svoboda