vila Westenova

Patrová vila představuje bohatě členěný objekt na přibližně čtvercovém půdorysu, z něhož vystupuje půlkruhový rizalit, polygonální arkýř v přízemí, půlkruhový hrázděný arkýř v patře, půlválcová věžice a terasa se schodištěm v přízemí. Na vilu navazuje z boku přízemní hospodářské křídlo na nepravidelném přibližně obdélném půdorysu. Naproti tomuto křídlu poblíž vstupu do vily je situován samostatný domek vrátného na nepravidelném půdorysu s trojbokým rizalitem. Mezi domkem a vilou se nachází brána se stlačeným obloukem. Brána odděluje dvorek mezi hospodářským křídlem a domkem od prostranství před hlavním vstupem do vily. Areál vily představuje po architektonické i typologické stránce výjimečný celek v rámci budějovické vilové architektury. Velkorysé pojetí vily, odrážející náročný životní styl elitní vrstvy měšťanského obyvatelstva, se projevilo především ve vnitřním uspořádání domu. Původně obytné účely – rodinná vila, po 2 sv. válce zkonfiskována německým majitelům, ve 2. pol. 20. stol. sloužila jako internát, dnes kanceláře - sídlo České školní inspekce