viniční usedlost Turbovice

Turbovická vinice je součástí obce Velký Borek a spolu s vinicí Trautmankou a Šternberkou se jedná o nejjižněji položené vinice historicky náležející k Mělnicku. Vinařství se v této oblasti rozvíjelo již od středověku a pro zdejší krajinu a její vývoj je charakteristické. Přibližně od období baroka je možné sledovat vývoj jednotlivých vinic spolu se stavebním vývojem jejich viničných usedlostí. Usedlost stojí v severní části tzv. Kelských vinic, přibližně 4 km jihovýchodně od centra Mělníka, při hlavní silnici vedoucí do Mladé Boleslavi. Viniční usedlost čp. 18 tvoří pozemek se dvěma samostatnými nemovitostmi a vstupem do dvouúrovňových, ve skále vytesaných sklepů. Součástí těchto sklepů je 48 m hluboká studna. Prvním objektem je barokní (1726 – 1727) patrová stavba při jihovýchodní hraně pozemku a druhým přízemní objekt s pultovou stříškou, lemující parcelu 178 na jihozápadní straně. Ústředním objektem je patrová stavba, která byla původně mnohem delší. Jednalo se o zámek s obytnou a rozsáhlou provozní částí (lisovna). Podstatná část severní partie s obytnými místnostmi byla ve 2. polovině 19. století ubourána a v roce 1897 z malé části nahrazena přístavbou kanceláře s příslušenstvím. Přízemní stavba s pultovou stříškou byla k objektu přistavěna pro hospodářské účely dodatečně (zřejmě na konci 18. století).