Vlašský dvůr

Obdélný dvůr uzavřený částečně zdí, členěnou slepými arkádami se segmentovým základem. V ose vstupu do dvora patrová věž s pískovcovým vnějším schodištěm - neseným krakorci. Omítka věže opatřena sgrafitovým psaníčkem. Střecha stanová. Dvůr uzavírá přízemní dům s věžičkou, v půdoryse se neprojevujíc. Fasády bez členění. Interier nově upraven.Jedná se o soubor staveb soustředěných kolem dvorku nepravidelného tvaru situovaný na jížním okraji terasy se stavebním komplexem zámeckého areálu při vstupu na most překlenujícím příkop vymezující jádro vlastního zámku. Soubor staveb Vlašského dvora překonávající k jihu a k západu prudce spadající terén vysokým kamenným soklem odděleným od podlaží průběžným oblounem je tvořen severní jednotraktovou budovou obdélného půdorysu krytou valbovou střechou umístěnou při nástupu na most do zámeckého jádra, v pravém úhlu navazujícím do dvora přízemním křídlem s vysokou soklovou podezdívkou s vloženým tělesem k západu vysunuté hranolové věže kryté jehlancovou střechou s námětky, na západní křídlo opět v pravém úhlu navazuje vysoká ohradní zed členěná z vnitřní strany slepými arkádami se segmentovými záklenky s přibližně uprostřed vloženým tělesem mohutné k jihu vysunuté čtyřpodlažní obytné věže obdélného půdorysu (z toho 2 podlaží pod úrovní nádvoří) a konečně v pravém úhlu zalomeným krátkým východním úsekem ohradní zdi navazujícím na jížní křídlo budovy č. p. 4. K jižní obytné věži kryté jehlancovou střechou přiléhá z dvorní strany kamenné schodiště do patra opatřené balustrádovým zábradlím odlehčené ze spodní strany segmentovými záklenky s profilovanými archivoltami spočívajícími na tvarovaných krakorcích a k ohradní zdi přistavěný úzký schodištní útvar. Prostor mezi severní budovou Vlašského dvora a budovou č. p. 4 je vyplněn úsekem ohradní zdi s korunou krytou sedlovou stříškou prolomeným vstupní bránou do dvora zaklenutou stlačeným obloukem vloženou z dvorní strany do segmentově zaklenuté vpadliny, západně od brány je dvorní strana zdi prolomena nikou zaklenutou konchou členěnou římsou. Jihozápadní nároží vysokého soklu západního křídla je zpevněno mohutným opěrným pilířem kuželovitého tvaru, od pilíře vychází úsek ohradní zdi ze smíšeného zdiva vymezující jakýsi parkán, který po zalomení navazuje na jižní křídlo budovy č. p. 4.