vodárenská věž

Nosnou konstrukci stavby vztyčené na kruhovém půdorysu tvoří režné cihelné zdivo nesoucí válcovou nádrž zastřešenou kupolovitou střechou s lucernou. Stavba vyrůstá ze soklu z hrubě opracovaného kamene, přední strana se vstupem a schodištěm je předsazená před dřík. Sokl je ve vstupní části redukován na minimum, nároží jsou osazena širokými nárožními pilastry, samotný půlkruhově sklenutý portál je zapuštěn až do stěny dříku, což dodává portiku monumentální charakter. Vstup je obsluhován kamenným schodištěm, původní dřevěná výplň je tvořena dvěma křídly se zdobným kováním. Portál je kontrastně obložen zelenými dlaždicemi. Nad vstupem je osazena reliéfní deska zobrazující městský znak Třeboně. Portikus je zastřešen pultovou stříškou krytou plechem. Navazující partie dříku je hladká a od zbytku hmoty oddělená římsou z cihelných tvarovek. Zbytek dříku se směrem nahoru zužuje, stěna je pravidelně členěna osmi širokými pilastry. Zbylé plochy jsou střídavě bez členění či prolomené úzkými vysokými okny s půlkruhovým nadpražím ve dvou podlažích. Okna jsou osazena původními výplněmi z kovových prutů a členěna jsou do dvanácti tabulek. Parapety je vybaveny římsou z cihelných tvarovek, které jsou kryty prejzy. Ostění oken je zapuštěné a opatřené cihelnými tvarovkami se zaoblenými rohy. Suprafenestra je zdobena půlkruhovým pásem, v němž se střídají hladké plochy a vystupující cihly. Dřík je zakončen mírně předsazeným pásem, který nepřebíhá na pilastry, ty jsou završeny římsovou hlavicí na čelních stranách. Na dřík dosedá betonová nádrž vodojemu, dno je zvenku členěno osmi pásy, které přebíhají z pilastrů na dříku. Svislá stěna jímky je členěna hladkými lisenovými rámci do osmi polí, plochy v rámcích jsou zdobeny jemným vodorovným linkováním. Pole jsou střídavě volná či vybavená štukovými obdélníky se třemi kruhovými otvory a pásovým orámováním. Svislá stěna nádrže plynule přechází do mohutného fabionu, na který dosedá kupolovitá střecha s lucernou. Střecha je kryta plechem, lucerna na půdorysu oktagonu má stěny prolomeny okenními otvory s půlkruhovým parapetem a nadpražím. Okna jsou zde původní z kovových prutů, které člení výplň do čtrnácti tabulek zasklení. Střecha lucerny je tvořena oplechovaným konvexním jehlanem s makovicí.