vodárna

Areál vodárny byl postavený podle návrhu Jana Kotěry v letech 1906 - 1907 je ztvárněn v novém moderním stylu. Jednoduchost a funkčnost je zde povýšena na výrazový prostředek, umocněný použitím neomítnutých cihel - prvku, který Kotěra úspěšně použil i na jiných stavbách. Areál vodárny byl dále upravován v průběhu 20. a 30. let 20. století. Jednalo se o vodárnu zásobující Vršovice, provozně byla úzce spojena s přečerpávací stanicí v Braníku. Do areálu patří: - vodárenská věž (parc. č. 591, dříve čp. 125) - domek strojníka čp. 365 (parc. č. 593) - domek strojovny (parc. č. 590) - starý vodojem (v terénu vyvýšená severozápadní část parcel č. 595/1 a 596/1 se zemním valem) se svými technickými objekty (parc. č. 592, 589) - plochy zeleně, ovocný sad aj. (parc. č. 595/1, 596/1, 588 -bez objektu - betonové oplocení, dnes dochované pouze z části (JV, parc.č.595/1 a SV, parc.č.596/1) Při S a SV hranici komplexu se nacházejí mladší přízemní objekty. K vodárenské věži je směrována komunikace, která byla lemována stromovou alejí. Areál bývá označován jako Vršovická vodárna Na Zelené lišce.