Vodice

Ves Vodice leží na okraji lhenické kotliny, ca 8 km jižně od Netolic. Obec se nachází v členitém terénu pod vrchem Buglatou, na západním okraji Blanského lesa. Vesnice je doložena okolo roku 1400, mohla být založena z podnětu kláštera ve Zlaté Koruně. Obec má obdélnou svažující se náves s protékajícím potokem. Kolem návsi jsou docela kompaktně rozmístěny usedlosti. Severozápadně od návsi se nachází kovárna. Jednotlivé usedlosti získaly přestavbou v 60. a 70. letech 19. století podobu uzavřených zděných patrových dvorců s elipsovitě zaklenutými vjezdy. Najdeme zde ale i tradiční přízemní dvouštítové usedlosti s vjezdovou branou v ohradní zdi. Průčelí usedlostí mají jednoduchou drobnou štukovou výzdobou s motivy stromů života, srdíček, věnečků, spirálek apod. Ve Vodici se tak nachází jeden z nejucelenějších souborů lidové architektury jihovýchodní Šumavy. Urbanistická struktura obce je neporušená. Ves se řadí k těm nejkrásnějším v celých jižních Čechách.