vodní elektrárna

Městská vodní elektrárna se nachází při pravém břehu řeky Otavy, při jezu a téměř v polovině ulice Podskalí, která je mezi řekou Otavou a vnější městskou hradbou. Elektrárna se nachází na území městské památkové zóny města Písek. Rozsáhlá stavba vodní elektrárny je situována na nepravidelném půdorysu písmene "T", jejíž jednotlivé prostory jsou funkčně, provozně i dispozičně propojeny. Komplex elektrárny je tvořena výstavním prostorem o dvou místnostech otevřených do krovu, dále navazujícím prostorem vlastní strojovny s turbínovou místností, kde se dochovalo technologické zařízení. Tyto dva prostory strojovny jsou na sebe půdorysně kolmé. Na západní straně na strojovnu (turbínovou místnost) navazuje patrový hlavní domek obdélného půdorysu situovaný na ostrůvku. Na severu je k hlavní budově připojen dům čp. 159. Na jihu se před jižní fasádou západní budovy nachází kamenný pylon, který je předmětem památkové ochrany.