vodní mlýn

Situace: Mlýn čp.9 je situován na náhonu z řeky Doubravy, jako jeden ze tří mlýnů (nyní pod přehradou) na Doubravě ( nyní součást chráněného území – přírodní park Doubrava). K jeho hospodářství patří také drobné objekty ve dvoře, vymezeném úzkým pozemkem mezi náhonem a prudkým vylámaným svahem pod silnicí na Golčův Jeníkov. Soubor objektů tvoří samostatně stojící stodola na severní straně a dva propojené multifunkční hospodářské objekty na jižní straně pod strání. Objekt mlýna se skládá z patrové obytné části souběžné s náhonem a řekou a navazujícího prostoru mlýnice, vše v jednotně zastřešeném obdélném objemu. Voda je přiváděna korytem náhonu od jihu, kde je situován jez na Doubravě; za stavidlem nad turbinou dále odtéká odpadním kanálem opět do řeky. Náhon je doplněn dvěma jalovými odtoky, opatřenými stavidly (větší z nich je situován v místě, kde býval náhon na starý mlýn, menší před jezem nad turbinou) .