vodní mlýn

Stavení roubeného horského mlýna z roku 1854 (letopočet byl zřejmě ještě v roce 1961 patrný na lomenici) u říčky Bělé. Stavení stojí na prudkém svahu, má zděnou podestu, která má v dolní části formu sklepní dispozice a v horní zabíhá do svahu. Nad podestou a zděným omítaným soklem vyrůstá roubené přízemí a vysoký půdní prostor s bedněným štítem krytý polovalbovou střechou, z jejíhož hřbetu vystupují dvě drobná cihelná komínová tělesa. K půdorysně obdélné dispozici mlýna se připojuje krátké příčné křídlo se zděným přízemím a roubeným patrem kryté sedlovou střechou. Střešní krytina je červená lepenka. Průčelí mlýna obrácené směrem k silniční komunikaci je v přízemí čtyřosé. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková s profilovanými dřevěnými šambránami a jednoduchou podokenní římsou zapuštěnou do zděného soklu. Vysoký bedněný štít je lištovaný a trojosý, v postranních osách jsou prkna kladena diagonálně v centrální ose svisle. Na rozhraní postraních a střední osy jsou ve středu výšky štítu rozmístěny dvě sdružená okna a o něco výše na centr. ose jedno obdélné okno. V podstřeší je reliéfní obloučkový vlys. Plocha střední části štítu je zdobena ozdobně vyřezávanými svislými lištami. Pravé podélné průčelí domu má v levé části vstupní partii s dvoukřídlými vraty s prosklenou horní částí a jedním obdélným oknem. Ve hmotě příčné ho křídla jsou na obou stranách rozmístěny dveřní vstupy a novodobé utilitární okénka, na úzké čelní fasádě je pod svisle bedněným štítem jedno okno s dřevěnými šambránami. Z příčného křidélka vybíhá drobný zděný přízemní přístavek s jedním oknem v ose. V pravé polovině fasády této strany stavení jsou dvě velká tovární 24ti tabulková okna s dřevěnými reliéfními konvex-konkávně tvarovanými šambránami. Pod ním vybíhá obdélný do terénu zapuštěný přístavek z lomového zdiva s rovnou plošinou střechy v úrovni podlahy přízemí mlýna. K řece obrácené průčelí mlýnského objektu je vlivem úrovně terénu dvoupodlažní. Nad z drobného lomového kamene vyzděným přízemím v jehož spodní části v ose je otvor s torzem hřídele mlýnského kola, k němuž vede v terénu zřetelná stopa kanálu koryta bývalého náhonu (kamenité travou zarostlé koryto vede k říčce do níž ústí asi 80 m od mlýna). V roubeném 2. podlaží jsou tři okna s ozdobně vyřezávaným šambránami. Štít je bedněný ze svisle kladených lištovaných prken, jejichž souvislá plocha je narušena dvěma řadami nepravidelně rozmístěných oken. Ve spodní řadě jsou čtyři okna(první dvě zleva jsou dvoukřídlá se souvislou plochou zasklení vyklápěcím nadsvětlíkem, druhá dvě a jediné okno ve vyšší řadě jsou dvoukřídlá, šesti tabulková. Všechna okna mají dřevěné šambrány. Levé podélné průčelí má zděným 1.podlažím se dvěma obdélnými šestitabulkovými a jedním továrním vícetabulkovým segmentově zakončeným oknem a dveřním vstupem s dřevěnými veřejemi a úzkým nadsvětlíkem, hrázděné patro má v levé polovině(směrem k řece) tři velká obdélná tovární okna s ozdobně vyřezávanými šambránami a v pravé části trojici menších obdélných oken (s identickým rozvrhem jako průčelní okna ke komunikaci) nad zděným soklem. Plochu střechy, s před fasádu předtaženým spodním okrajem, narušuje jen hmota jednoho drobného vikýřku.