vodní mlýn Kroužek

Na V straně je situován dům s mlýnicí, na J a Z straně zdivo zaniklé stavby a navazující ohradní zeď, na S hosp. budova, na SV straně další úsek zděné ohradní zdi. Budova mlýnice je samostatně stojící patrová stavba obdélného půdorysu. Hl. průčelí obrácené k silnici je tříosé, ve štítě dvouosé. Suterén má dva postranní okenní otvory s prostředním vstupem. V ose nad suterénními dveřmi jsou přízemní dveře s plastickým orámováním. Postranní obdélná přízemní okna ve špaletě jsou rámována profilovanými šambránami. V patře je profilovaná průběžná římsa. Pod římsou uprostřed je nápis v hnědé barvě "MLÝN KROUŽEK". Patrová okna s šambránami jsou menšího profilu než přízemní okna. Patro vymezuje po obvodu štukový rámec. Ve štítě jsou dvě okna završená segmentem se šambránami (okna jsou dvoukřídlá, z nichž každé má tři okenní tabulky).Ve štítu uprostřed je štukové pole s kruhem pod nímž je letopočet 1904 a nad ním nápis KROUŽEK. Východní průčelí je sedmiosé, se vstupem ve třetí ose z J strany. Dveře mají pravoúhlý portál, okna šambrány, průčelí profilovanou patrovou římsu. Západní průčelí vykazuje pozdější úpravy (rozměrné přízemní okno). Toto průčelí má dva vstupy do objektu, okna jednoduchou hladkou šambránu a průběžnou patrovou hladkou římsu. S trojosé průčelí člení různě veliké okenní otvory, které jsou ve štítě završeny segmentovým obloukem. Střecha je sedlová, krytá prejzy. Vnitřní zařízení mlýnice se nedochovalo. Zůstala jen dřevěná konstrukce mlýnice. Přízemní cihlová hospodářská budova je obdélného půdorysu. V přízemí jsou obdélné vstupní otvory s nadsvětlíkem završeným segmentem. Přízemní okna, která se střídají s dveřními otvory, jsou zakončena segmentem s hladkými šambránami. V sýpkovém polopatře je řada horizontálních okének. Střecha je sedlová, krytá taškami. Předmětem památkové ochrany je budova mlýnice, hospodářská stavba (sýpka), ohradní zeď a pozemky vymezeného areálu.