vodojem s pavilonem

Ve svažitém terénu je částečně zapuštěn vstupní zděný pavilon kruhového půdorysu, zastřešený zvonovitou kopulí s lucernou. K jeho vchodu vede od přístupové cesty krátké schodiště. Vstup je zasazený do pravoúhlého rámce, který spolu s mělkým polem v nadpraží tvoří vstupní rizalit. V nadpraží je viditelná jizva po zničeném reliéfu kohouta (znak České Třebové - pravděpodobně z umělého kamene). Stěny pavilonu jsou zvenčí členěny lisenami, mezi něž jsou vložena obdélná okna o rozměrech 75 x 60 cm, zasklená atypickými panely ze skleněných terčů a dezénového skla do olova. Omítky jsou tvrdé, opracováním hran napodobují umělý kámen. Dveře jsou dřevěné, rámové konstrukce s kazetovými výplněmi. Vnitřní dispozice: Vodárnu tvoří dva obdélné betonové podzemní sály o rozměrech 7,8 m x cca 5 m, každý z nich rozdělený na valeně klenuté dvoulodí dvojicí pilířů, propojených půlkruhovými pasy. Hloubka nádrže je 420 cm, nad ní je vztyčena klenba do výše 195 cm. Mezi oběma sály je mohutná stěna, v jejíž přední části je nad nádrží do klenby vložena výseč zaklenutí přístupové chodbičky z pavilonu. Z ní směrem do obou nádrží vedou kovové žebříky. Při horní straně nádrže vede podél dělící stěny vodorovné přívodní potrubí a podél krátké čelní stěny potrubí pro přetok vody. Ve dnu nádrží, při čelní stěně jsou dva vtoky potrubí, opatřené mechanickými filtry (koši). Z chodbičky vede do pavilonu úzký průchod na kovovou plošinu, ústící na středovou lávku přes kruhovou vodní nádrž . Tato jímka má průměr 3 m a hloubku 430 cm (od kovové lávky). Místnost nad nádrží pavilonu má výšku 280 cm a na ni je nasazena kopule o převýšení 155 cm, s kruhovým průzorem do lucerny.