Vojtěška

Pavilon stojí na severozápad od konventních budov, tvoří point de vue hl. osy zahrady, končícím pak kaplí sv. Josefa. Půdorysně řešil architekt pavilon na základě oktogonálního ústředního prostoru, k němuž přiléhají po stranách dvě křídla, posléze šikmo umístěná a rozšířená. Střední oktogonální část a kolmo k ní vybíhající křídla jsou patrová, šikmo flankující křídla pouze přízemní. Členění je velmi jednoduché, tvořené jen profilací korunních (příp. kordonových) říms a ostění oken, přičemž okna a vstupy v přízemí mají velmi jednoduchá kamenná ostění, okna patra jsou bohatě profilovaná s uchy a kapkami. Dalším rytmizačním prvkem je mělký risalit ve střední ose šikmých křídel a obíhající terasa (původně balkon) kolem ústředního polygonálního tělesa s pův. restaurovaným barokním zábradlím, v jehož středu je znak broumovsko-břevnovského opatství. Dodatečné podezdění dalo stavbě větší hmotnost, než měla v době svého vzniku. Boční osy šikmých křídel prolamuje dvojice oken, zadní fasády zůstaly bez oken, zčásti překryté svahem, v němž je pavilon umístěn. Původně dosahoval svah níže, k jeho snížení a úpravě došlo ve snaze zabránit zvlhčování objektu.