Vozovna Smíchov

Objekty bývalé vozovny leží na rovném terénu, v blízkosti Vltavy, na jejím levém břehu. Nachází se poblíž Smíchovského pivovaru a nádraží. Vozovna, komín, administrativní budova a vrátnice včetně nové trafostanice a ohradní zdi svírají malý dvorek nepravidelného půdorysu. Vstup/vjezd do areálu je z ulice Na Valentince novodobými vraty a boční brankou od jihu, které jsou prolomeny v ohradní zdi. Objekty jsou vystavěny z cihel, omítané. Nárožní budova vozovny je postavena na obdélném půdorysu. Střecha je sedlová zdvojená a na severu pultová. Jižní fasáda o třinácti osách je obrácena do ulice Na Valentince a čelní, východní fasáda do ulice Svornosti. Jednopodlažní objekt vozovny má do ulice Na Valentince třinácti-osou fasádu. Okna obdélná, rastrová, rámy ocelové, dnes z vnitřní strany posílená o novodobá křídla. Sokl nízký, v omítce odsazen. Fasáda členěna v meziokenních osách třemi sdruženými lizénami s jednoduchým zdobným obdélným prvkem v úrovni hlavic. Římsa je jednoduše profilovaná. Hlavní vstup do vozovny je situován ve střešní ose západní fasády, ze dvora. Východní fasáda do ulice Svornosti obsahuje dva trojúhelníkové štíty a jeden pultový štít, člení je lizénové rámce, prolomené v úrovni přízemí osmi okenními osami. Okna rastrová, rámy ocelové. Fasáda má vysoký odsazený sokl. Prostor vozovny sálový, původní vaznicový krov se pohledově uplatňuje včetně zachovaných unikátních závěsů trolejového vedení s izolátory. Dochovány též hodiny s kruhovým ciferníkem. V severozápadní části areálu je situována dvoukřídlá přízemní administrativní budova s rovnou střechou. Jižně k administrativní budově přiléhá přízemní objekt vrátnice s valbovou střechou. Komín je umístěn při severní hranici pozemku mezi administrativní budovou a trafostanicí. Ohradní zeď navazuje na budovu bývalé vozovny na straně západní a je ukončena u sousední budovy Na Valentince 494/4. Je vyzděna z cihel, omítnuta a opatřena nátěrem stejného odstínu jako budova vozovny. Zídku tvoří sestava vpadlých polí s barevně odlišenými geometrickými obrazci, pilíře, oddělující jednotlivá pole od sebe mají půlkruhem ukončené oplechované hlavice, čela hlavic dekorována motivem čtverce. Zeď je prolomena třemi vstupy – hlavní vjezdovou bránou a dvěma bočními vstupy pro pěší. Zeď byla nově vystavěna v roce 2000.