vstupní portál Květenské štoly

Květenská štola vyúsťuje na povrch ve vzdálenosti asi 0,3 km jv. směrem od okraje obce v mírném svahu při okraji lesa cca 60 m východně od hlavní silnice Příbram - Jince. Štola byla vyražena údajně r. 1874 a sloužila k odvodnění dolů. Ve štole se proto nevyskytují žádné rudné žíly a minerály. Štola je neprůchodná asi po 100 m; je zde zabudována silná mříž a štola je za ní zavalená a zatopená. Stěny štoly jsou roubeny lomovým kamenem. Portál štoly se otevírá směrem k západu v nízkém, částečně zřejmě uměle navršeném pahorku, jehož čelní strana je po stranách portálu zpevněna tarasní zdí z hrubě opracovaných velkých nepravidelných žulových kvádrů a z lomového kamene. Líc tarasní vyzdívky předstupuje asi o 0,5 m před čelo portálu. Lomeně zaklenutý portál štoly s okoseným hrotitým vrcholem je vyzděn z velkých pravidelně opracovaných žulových bloků, jejichž skladba v záklenku oblouku respektuje zásadu pravidelného spárořezu. Ve vrcholu záklenku je zasazen velký lichoběžníkový klenák s vytesaným letopočtem 1868. Portál je završen přímou římsou ve formě klasického trojdílného kladí s hladkým vlysem. Výška portálu včetně vrcholové římsy je asi 3,5 m, výška vlastního otvoru štoly je cca 2,2 m. Ústí portálu je uzavřeno novodobou jednokřídlovou železnou svařovanou mříží. Ze štoly vytéká portálem malý úzký potůček. Předmětem ochrany je: portál štoly s oboustranně navazující tarasní zdí - na části pozemku parc.č.. 568.