výklenková kaple

Výklenková kaple v torzálním stavu se nachází SZ od obce Horní Planá, při hlavní silnici směrem na Volary, před Pihlovem, v areálu bývalého Draxlova mlýna. Kaple z 18. století byla zděná, omítaná, s půlkruhovou nikou a prolomeným segmentovým štítovým nástavcem se stříškou krytou taškami. Po stranách výklenku byly štukové pilastry nesoucí oběžnou římsu. Kaple se pohledově uplatňovala a patřila k méně obvyklým typům kaplí, vyskytujících se na Českokrumlovsku. V době dokumentace GA se již kaple nacházela v torzálním stavu, se zhruba 50% dochovaného zdiva, již bez čelní stěny a stříšky. V době dokumentace (05/2015) již kaple nebyla z větší části dochována, prakticky celá nadzemní část chybí, zůstal pouze sokl. Sokl je navíc rozrušován náletovými dřevinami. Dochované kamenné obvodové zdivo je plochy cca 2,5 x 2,2 m do výše cca 0,6 m.