výklenková kaple Panny Marie

Jednalo se o zděnou výklenkovou kapli P. Marie z konce 18. století, která se nacházela na křižovatce, při severním okraji obce. Oboustranná kaple se nacházela na příčně obdélném půdorysu a byla kolmo orientována k silnici. Dle sdělení vlastníka - obce Tučapy, v září 2009 došlo při automobilové nehodě k nabourání kapličky, která byla vlivem nárazu poničena a staticky velmi narušena. Následně došlo k její celkové destrukci. Jejím odstraněním došlo k úplnému zániku památkových hodnot výklenkové kaple. V těsné blízkosti původní výklenkové kaple byla obcí Tučapy vybudovaná nová stavba v maximální míře vycházející z hmoty a tvarosloví původní kaple. Novostavba je sice replikou původní stavby, nemůže však být předmětem památkové ochrany. Jednoduchá hranolová hmota kaple dosedala na odsazený omítaný sokl, s vysazenou oblou oběžnou římsou. Na nárožích kaple byl zdobeným prvkem jednoduchý lizénový pás. V přední i protilehlé straně byly vyhloubeny polokruhem zaklenuté niky. Na bočních stěnách byly prolomeny rovněž shodné niky, ve stejné výši, ale byly zřetelně užší. V přední nice se nacházel v dolní části zbytek původní malby na dřevě – patrně malovaná kartuš s mariogramem a v horní části niky se nacházel vložený novodobý obraz P. Marie s Ježíškem, neznámé techniky. Kaple byla ukončena mohutnou prostou římsou, která nesla štítový segmentový nástavec s plastickými štukovými pásy po obvodu. Lunetová plocha štítu byla hluboká, bez další výzdoby. Střecha štítového nástavce byla překryta pálenou bobrovkovou krytinou.