vysoký zámek

Monumentální samostatně situovaná zděná omítaná stavba obdélného půdorysu stojí na skalnaté vyvýšenině nad vodní nádrží při okraji města. Budova o šesti nadzemních a dvou podzemních podlažích je ukončena sedlovou střechou, krytá pálenou taškou. Ke každému ze tří hlavních podlaží se vždy pojí nižší polopatro. Hlavní severní průčelí se vstupy je obráceno do nádvoří. Výrazně plasticky členěná severní fasáda je tvořena třemi patry představených masivních sloupů, které spojují vždy jedno podlaží a mezipatro. Sloupy jsou ukončeny v přízemí dórskými, ve středním patře iónskými a v nejvyšším patře korintskými hlavicemi. Sloupy nesou průběžné zalamované kladí s profilovanými vysazenými římsami a bohatě plasticky zdobenými vlysy. Třináctiosé průčelí je ve střední ose přízemí opatřeno hlavním vstupem, v první ose zleva pak vstupem bočním. Hlavní vstup má pravoúhlé kamenné profilované ostění v nadpraží s římsou nesenou volutovými konzolkami. Hlavní vstup je rámován ostěním s nadsvětlíkem, odděleným zdobeným poutcem a osazen dvoukřídlými dveřmi. Nižší boční vstup je rovněž členěn odděleným nadsvětlíkem a osazen doukřídlými dveřmi. Velká okna hlavních podlaží mají profilované šambrány a střídavě segmentové a trojúhelníkové frontony na konzolkách, parapety jsou vyplněny balustrádou s hranatými kuželkami. Okna jsou dělena do kříže a dále na celkem 24 tabulek. V nejvyšším patře i polopatře okenní výplně chybí již od doby výstavby. Okna polopater jsou menší, obdélně orientována v kamenných ostěních s vytaženýma ušima s rozetami ve všech čtyřech rozích. Okna jsou dělena na dvě křídla po 6 tabulkách. Jižní fasáda směrem k vodní nádrži je jednodušší, dělená pravidelným rytmem 13 okenních os ve schematu 6 + 1 + 6. I zde se ve velikosti oken projevuje členění na hlavní podlaží a vložená mezipatra. Ve spodním podlaží jsou některá okna zčásti či celá slepá, horní podlaží i polopatro mají stejně jako na hlavní fasádě okna provizorně zabedněná. Úzká východní fasáda je členěna lizénovými rámy na tři svislé díly, menší okna jsou ve střední partii. Trojúhelníkový štít oddělený římsou je vodorovně členěn římsami na tři patra, po stranách jsou ve třech úrovních čučky. V dolní části štítu dvě pravoúhlá okna, nad nimi dvě malá okénka tvaru kvadrilobu a nejvýše malé štěrbinové okénko na šířku, nad ním letopočet 1685. K západní boční fasádě přiléhá v přízemí hmota oblé bašty původního hradu, která vytváří terasu přístupnou z patra zámku. Fasáda je řešena obdobně jako východní fasáda, na rozdíl od ní v levé části předstupuje úzký rizalit v celé výšce fasády, zvýrazněný na nárožích plastickou bosáží. Rizalit má vlastní trojúhelníkový štítek. Bašta je z neomítaného kamenného lomového zdiva, pod úrovní přízemí zámku je průchozí brána směrem do nádvoří zaklenutá segmentově z cihel, z vnější strany zaklenutá lomeným obloukem.