vyústění 1. štoly, zv. Nálezná

Ústí Nálezné štoly se nachází v opěrné zdi ve dvoře za domem č.p. 496. Jedná se o štolu na úpatí Zámeckého vrchu (Schottenberg) na žíle, která byla později nazvána Starou Náleznou. Její výchoz byl zřejmě obnažen potokem. Jedná se o štolu, kde Mathesius v Sareptě uvádí „že geierský horník Bach a ostrovský Öser hnali k pokusným dobývkám roku 1512 štolu, ovšem i oni pro nedostatek peněz k řádnému provozu prací zanechali“. V roce 1516 se financování prací na ní ujal majitel blízkého ostrovského panství Štěpán Šlik s bohatým bečovským šlechticem, hornoslavkovským těžařem Janem Pluhem z Rabštejna, annabergským důlním podnikatelem Hansem Thumbshirnem a s několika dalšími přáteli. Po cca 4 m hloubení žíla vykázala mocnější zrudnění pyrargyritem o velkém obsahu stříbra. Zpráva o tomto lokálním nálezu se okamžitě rozlehla po okolních důlních revírech a přivodila velký příliv horníků. Jedná se tedy o jedno z nejvýznamnějších důlních děl na území města, neboť právě tato štola stála u počátků slávy města. Ústí štoly bylo přístupné až do konce 18. století, někdy v 19. století bylo zazděno a nakonec zmizelo pod nánosem materiálu. R. 1921 bylo při odkopávaní terénu znovu nalezeno, dnes je součástí opěrné zdi. Z let 1516 – 1617 poskytla dle údajů soupisu – výtahu z vizitační relace uložené v SÚA výtěžek 2857 hřiven stříbra (cca 723 kg).