zahrada Kinských

Zahrada je ohrazena různorodými ohradními zdmi. Nejstarší část představuje Hladová zeď ještě gotického původu s bastionem. Od Růžového parku je oddělena zbytkem barokního opevnění zděného z režného zdiva, zakončeného profilovanou pískovcovou římsou. Do Holečkovi ulice zděná omítaná zeď se vstupní bránou. V zahradě, v její svažité části, se uplatňuje řada opěrných zdí, která je součástí zahradního řešení. V místech dnešní zahrady byly vinice, v 17. století zde byly usedlosti, později pozemky zpustly. 1828 koupili pozemky Kinští, zahradu navrhl hospodářský ředitel Kinských F. Hőhnel, všechny úpravy byly postupně dokončeny do r. 1849. Od 1901 je v majetku Smíchova. Zahrada se skládá ze dvou částí: rovinaté a větší svažité. Rovinatá část je komponovaná na osu, parter s průhledem ve tvaru písmene "V" uzavírá letohrádek. Průhled obtáčí cesta původně se dvěma, dnes jedním cestním ramenem. Na prostorovém vyznění se výrazně podílí modelace vegetačních hmot i její barevnost. Úprava této části čerpá z díla H. Reptona. Svažitá část je protkána řadou vrstevnicových cest a šikmých spojnic. Stráň má charakter lesoparku.