základní škola

Budova základní školy čp. 2 je situovaná ve směru na jihovýchod od náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě. Stojí solitérně na nároží ulic Javornického a Třebízského. Ve směru na západ se od budovy školy nachází kostel Nejsvětější Trojice. Jungmanovy sady se od budovy školy nacházejí ve směru na sever a na západ. Budova školy se výrazně uplatňuje v panoramatu města. Čtyřpodlažní budova v urbanisticky významné poloze postavena na půdorysu E. Podsklepena, zastřešena valbovou střechou, zdivo cihelné, stropy suterénu cihelné, ostatní trámové. Interiér: suterén zaklenut valeně do traverz, ostatní podlaží plochostropá. Dispoziční uspořádání vychází z účelu budovy - středová chodba prochází podélně celým objektem ve všech podlažích, asi ve třetinách se na chodbu napojují dvě vnitřní schodiště. Kolem chodby jsou učebny, kanceláře, soc. zázemí apod. Exteriér: východní podélné průčelí má ve střední části vystupující rizalit se štíty a masardou. Na západní straně jsou proti podélnému traktu kolmo tři vystupující křídla se členěnými štíty a přístavky vchodů. Nároží fasád jsou členěna rustikou, horizontální členění realizováno mezipatrou římsou mezi druhým a třetím podlažím a okapovou římsou. Východní průčelí je 21-osé, západní 11-osé, boky budovy 5-osé.