základní škola

Dvoupatrová budova, obdélného půdorysu, průčelí ke kostelu osmiosé, na nárožích nárožní risality s atikou ve tvaru odstupněného cimbuří, uprostřed střední rizalit s nástavbou zakončenou sedlovou střechou kolmou k průčelí. Na nárožích risalitů jsou pilastry s profilovanou římsou, která přechází na ostatní části budovy, kromě rizalitů, kde je nahrazena pásem ornamentů. Okna tabulková, různého tvaru /hrotitá, sdružená, obdélná/, ve špaletě se šikmým bankálem, nad okny nadpražní římsy. Ve středním risalitu je v přízemí vstupní pseudogotický sedlový portál a k němu 4 schody. Levá boční strana tříosá, okna půlkruhová, tabulková. Druhé průčelí do ulice dvanáctiosé, členění jinak shodné jako v průčelí ke kostelu, místo velkého vstupu dva menší ve tvaru sedlového portálu. V 1.patře ve středním risalitu mezi okny jsou sluneční hodiny. Pravá boční strana dvouosá, v levé části přístavek téměř do výše korunní římsy se sedlovou střechou. V omítce celé budovy naznačeno kvádrování, střecha sedlová, rovnoběžná s dalšími stranami budovy, krytá eternitem. Zdivo kamenné a cihlové. Místnosti v budově jsou plochostropé, chodby ve všech patrech valené s lunetovými výsečemi a s hřebínky vytaženými do kříže. Hlavní vstupní prostor je sklenut třemi poli křížové žebrové klenby se svorníky, první patro neckovou žebrovou klenbou se svorníky, 2. patro plochostropé. (PhDr. V. Paukrt, X.1977)