základní škola

Základní škola J.A.Komenského čp. 387 se nachází v intravilánu města na Komenského náměstí. Jedná se o cenný urbanistický a architektonický prvek. Škola je tvořena třemi nestejnými křídly, severní je nejdelší, jižní nejkratší. Ve středu stavby je na střeše umístěna věžička. Jedná se o pseudorenesanční dvoupatrovou budovu s některými pozdně klasicistní prvky, se zvýšeným přízemím a suterénem, postavenou v letech 1902-1904 na půdorysu tvaru E. Vyrůstá z odsazeného omítnutého soklu, který prostupují sklepní okénka. Hlavní, západní průčelí, má v přízemí 18 okenních os, v prvním patře 24 os a ve druhém patře 25 okenních os. Jižní průčelí je kratší, ve všech patrech 9.ti osé, severní průčelí delší, 15.ti osé. Všechna průčelí jsou členěna v přízemí pásovou bosáží, nad okny s naznačeným klenákem, mezi přízemím a patrem profilovanou kordonovou římsou,pod hlavní korunní římsou ještě římsou architrávovou. Svisle se uplatňuje nárožní bosáž. Nárožní štíty jsou členěny pilastry a římsami a vrcholí půlkruhovými vějířovými nástavci. V okenních otvorech vnějších průčelí jsou osazeny nová okna dvoutabulová, ve dvorní části jsou okna původní šestitabulková. Okna vnějších průčelí mají četné architektonické úpravy, v přízemí jsou prostá, v prvním patře se šambránami, prostými parapetními římsami, nadokenními trojúhelnými a segmentovými frontony na konzolách, ve druhém patře profilovanými šambránami s drobnou suprafenestrou a podokenními římsami, podepřenými konzolami. Velká plocha hlavního průčelí je rozčleněna středovým a krajními rizality. Střední rizalit je jako ústřední místo celé plochy hlavního průčelí architektonicky bohatě pojednán – je členěn bosovanými pilastry s vegetabilními hlavicemi, okna zdobena přímými nadokenními římsami a segmentovými frontony na volutových konzolách, ve středu plochy je umístěna polokruhově završená nika s krátkými římsami, vrcholovým klenákem a římsovou suprafenestrou, parapet vyplněn balustrádou. Mezi okny přízemí je osazena pamětní deska obětem první světové války v obdélném vpadlém rámci s profilovanou šambránou s podvěšenými čabrakami a do široka se rozvíjející jemně profilovanou nadpražní římsou vrcholící štukovým rostlinným dekorem. Parapetní výplně oken prvního patra jsou zdobeny štukovými rostlinnými motivy jimž předstupují busty. Plocha nad okny druhého patra je bohatě zdobena nadokenními polokruhovými oblouky opřenými na římsové hlavice meziokenních pilastrů, s bohatě profilovaným volutovým klenákem, veškeré plochy pokryty rostlinnými ornamenty a reliéfy rozevřené knihy s pochodní a křížem. Korunová římsa rizalitu je nesena řadou konzol. Pod ní ve štuku nápis ŠKOLA ZÁKLAD ŽIVOTA. Nad římsou, krytou prejzy, vystupuje atika členěná pilastry. Nad ní se vypínají tři štíty s nárožními pilastry, jejichž veškerá plocha včetně postranních konvexních křidélek je pokryta rostlinnými motivy. Štíty jsou nad bohatě profilovanou římsou ukončeny polokruhovými nástavci s vějířovitým motivem, střední štít oproti štítům krajním konkávním pylonkem s oběžnou římsou. Tento střední štít je nižší než krajní, aby pohledově nezacházel do střešní věžičky. Boční rizality jsou prostší, s jedním okenním otvorem v patrech. V přízemí je umístěna kruhová plocha s datací výstavby budovy, ohraničená polokruhovou profilovanou římsou s krátkými vodorovnými úseky, v dolní části hladkou předsazenou plochou v krajích s podvěšenými čabrakami. Dvorní průčelí křídel má již střídmější úpravu, členěna jsou pouze kordonovou římsou mezi přízemím a prvním patrem a podokenními prostými římsami. Střechy vnějších křídel jsou valbové, kryté jednoduchou (šupinovou) nebo dvojitě kladenou (korunovou) pálenou bobrovkovou krytinou. Jejich plochy jsou na vnějších stranách prolomeny vikýři s polokruhově zakončeným otvorem a vrcholící kuželovitou stříškou s makovičkou. Komínová tělesa jsou cihelná režná, zakončená římsou a rozšířenou komínovou hlavou. Na nárožích střech jsou vztyčeny makovičky s růžicí. V ose hlavního křídla je vztyčena osmiboká oplechovaná věžička se zvoničkou, otevřenou osmi otvory polokruhově završenými s římsami a vrcholovými klenáky a slepým balustrádovým zábradlím. Zvonička vrcholí osmibokou bání s makovicí a větrným praporkem. Báně byla v roce 2000 opatřena novým měděným oplechováním. Střední nádvorní křídlo s obdélným půdorysem na odsazeném soklu je situováno svou osou ne kolmo na křídlo hlavní, ale rovnoběžně s ním. Je přízemní, zvýšené, v něm je umístěna tělocvična. Východní průčelí je pětiosé, kratší severní a jižní tříosé. Okna jsou vysoká, šestitabulková, nad nadokenní římsou na konzolách zvýšena ještě menšími dvoutabulkovými okny. Nároží jsou bosována, korunní římsa bohatě profilovaná, štíty jsou trojúhelné, konkávně a konvexně vykrajované, s pilastry a římsami, zakončené polokruhovým nástavcem se středovým pilastrem zakončeným mohutnou hlavicí přečnívající nástavec. Střed štítů je prolomen kruhovým oknem s profilovanou šambránou se čtyřmi klenáky po obvodu. Střecha je sedlová krytá korunovou krytinou.