zámeček

Jde o zděnou budovu na protáhlém obdélném půdorysu, se třemi rizality. Střední rizalit je patrový; po obou stranách se k němu v ose napojují přízemní části, ukončené rovněž přízemním, avšak vyšším rizalitem. Celá kompozice je symetrická. Severní průčelí (do nádvoří) začíná na západní (pravé) straně dvouosým rizalitem. Dolní část fasády chrání nízký sokl, který obíhá celou budovu. Stěnu rizalitu člení lizénový rám, tvořící obdélník. Obě osy vyplňují dvojitá dřevěná dvoukřídlá okna; každé křídlo je třemi vodorovnými příčlemi rozděleno na čtyři tabulky, nahoře je samostatná dvoukřídlá větrací část – s křídly vodorovně rozdělenými na poloviny. Vnější křídla jsou v líci; kolem oken je šambrána, nahoře ukončená profilovanou římsou s oblým frontonem. Fasáda vrcholí profilovanou hlavní římsou; situována je ve výšce zhruba poloviny střechy vedlejší nižší přízemní části. Ta je čtyřosá, opět rytmizovaná obdélnými lizénovými rámy. V ose první od západu jsou jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s proskleným nadsvětlíkem. Ve zbývajících třech osách jsou okna; v ose druhé od západu je to novodobé dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, v osách třetí a čtvrté pak dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s křídly členěnými třemi vodorovnými příčlemi na čtyři tabulky. Vnější křídla jsou v líci. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Střed severního průčelí tvoří patrový rizalit. Také zde nalezneme lizénové rámy – jeden v přízemí a jeden v prvním patře. Přízemí má jeden otvor –vysoký, půlkruhově zakončený vstup, lemovaný štukovým portálem, umístěný v ose. Portál sahá až k mezipatrové římse, v jejíž úrovni je ukončen profilovanou římsou – uprostřed oble vystupující. Ve vrcholu oblouku vstupního otvoru je situován štukový hlavní klenák. V portálu se nacházejí dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé křídlo má v dolní části plnou obdélnou výplň, směrem nahoru pak následuje prosklená část, členěná třemi vodorovnými příčlemi do čtyř polí. Dveře jsou zasazeny do dřevěné, převážně prosklené konstrukce – vpravo a vlevo od dveří její členění odpovídá prosklené části dveřních křídel, nahoře jsou pak čtyři vodorovně orientované skleněné tabule (stejně široké jako dveřní křídla a obě postranní části). Vpravo a vlevo od dveří se do výšky, odpovídající dolní plné výplni dveří, nachází zeď, na níž je konstrukce výplně vstupního otvoru nasazena. Horní oblouk dveřního otvoru vyplňuje svislé prkenné bednění. První patro rizalitu je trojosé, ve všech osách je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno. Nečleněná vnější křídla jsou v líci, nahoře je samostatná dvoukřídlá větrací část; vnitřní křídla člení dvě vodorovné příčle na tři tabulky. Kolem oken je jednoduchá šambrána, nad středním z nich pak římsa – menší obdoba římsy nad vstupním portálem. Vlevo od středního rizalitu je opět čtyřosá přízemní část, obdobného provedení jako její protějšek. V ose první od západu (zprava) jsou nové jednokřídlé dřevěné dveře v hluboké špaletě. Lemuje je šambrána, nahoře s nadsvětlíkem – dnes se skleněnými cihlami. V ose druhé a třetí od západu je stejné nové okno, jako v západní přízemní části, osa čtvrtá od západu je bez otvoru. Posledním prvkem severního průčelí je východní rizalit – členění fasády i orámování oken jsou stejné, jako u jeho západního protějšku; rozdílná jsou okna – opět nová dvoukřídlá dřevěná. Vzhledem k menší výšce oken je horní část osy, vyplňující téměř polovinu celkové výšky, zazděná, lemuje ji šambrána. Východní a západní průčelí zámečku tvoří fasády bočních rizalitů – jsou bez otvorů, členěné pouze obdélným lizénovým rámem. Jižní průčelí je provedeno v zásadě shodně se severním, popsány budou proto pouze rozdíly. Šambrány oken bočních rizalitů mají navíc naznačeny uši. Všechny osy přízemních částí vyplňují okna – ve východní budově jsou to (od východu) tři nová dřevěná dvoukřídlá, v poslední ose pak užší jednokřídlé okno. V západní budově je v ose první a třetí od západu dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, každé křídlo je třemi vodorovnými příčlemi rozděleno na čtyři tabulky. Vnější křídla jsou v líci. V ose druhé od západu je nové dřevěné dvoukřídlé okno. Odlišná je osa čtvrtá od západu (tj. vlevo od středního rizalitu); zde se nachází mělký přístavek, o něco nižší než vlastní budova – jeho střecha sahá pod hlavní římsu budovy. V jižní stěně přístavku, lícující s jižní fasádou středního rizalitu, jsou dvě okna v štukových šambránách s ušima a hlavním klenákem. Východnější z obou oken je užší, dvojité dřevěné, jednokřídlé. Vnější křídlo, situované v líci, rozděluje vodorovná příčle na poloviny, mezi vnějším a vnitřním křídlem je mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Západnější okno je širší, dvoukřídlé dřevěné, ve špaletě. Každé křídlo dělí vodorovná příčle na poloviny, okno má vnější mříž opět z esovitě zprohýbaných prutů. Boční stěna přístavku je bez otvorů, valbovou střechu kryjí drážkové tašky. Střední rizalit má na jižní straně v detailech náročněji provedenou fasádu, než na severní, kde byla pravděpodobně později zjednodušena. Lizénové rámy jsou stejné, mezipatrová římsa je jemněji profilována. Vstupní osu lemují lizény, horní římsa je více profilována a střední oblouk mohutnější. Hlavní klenák je širší, nižší a sdružený. Dnes jsou v této ose jednoduchá dřevěná dvoukřídlá vrata, nad nimi pak obdélné jednokřídlé dřevěné okno v líci, rozdělené vodorovně na poloviny. Okna v prvním patře mají šambrány s ušima (i dole), dolní lizéna patra přechází plynule nad fronton vstupního portálu a dále nahoru v šambránu středního okna. To má tak šambrány dvě; vnitřní vystupuje více, než vnější. Nadokenní římsa je bohatěji profilována, než na severní fasádě a opět se zvedá do většího oblouku. Boční průčelí rizalitu jsou bez otvorů, člení je lizénový rám. Střední rizalit má stanovou střechu, na západní straně se zděným komínem; ve vrcholu střechy je makovice. Boční rizality mají střechu mansardovou, přízemní části pak sedlovou - na jižní straně vždy s jedním výlezem na střechu. Krytinou všech střech budovy jsou pálené drážkové tašky.