zámeček Práče

Areál zámku Práče 1 - zámek Práče čp. 1881 (parc. č. 659/1) 2 - obytný dům čp. 1881 (parc.č. 659/1) 3 - hospodářská budova čp. 1881 (parc.č. 659/1) 4 - brána (na části parc.č. 687, 688 a 690) a úsek ohradní zdi (parc.č.686) 5 - sýpka čp. 3152 (parc.č. 2077) bez zídky a kapličky se sochou sv. Jana Nepomuckého Práčská tvrz se v pramenech objevuje r. 1352, písemná zmínka o zámku je z roku 1705 v Deskách zemských, není však jasné, zda jde o novostavbu, či úpravu již staršího existujícího objektu. Někdy po roce 1710 zde nechali malostranšní dominikáni zřídit kapličku. Kolem poloviny 18.st byl zámek popsán jako poplužní dvůr s pivovarem, obilnou sýpkou, mlýnem a několika chalupami. Se zrušním dominikánů r. 1784 přešel zámek do vlastnicví rodiny Meisslerů, kterým patřil až do r. 1867. Z té doby je rovněž velmi důkladný popis zámku. Další podrobný popis zámku pochází z r. 1923 od památkáře Hlubinky. K rozsáhlejším stavebním úpravám došlo na konci 19. st. a po té roku 1910, kdy byla přistavěna jednopatrová část zámku. K zámku původně patřil i rozsáhlý anglický park. Areál dnešního zámku je pod úrovní Práčské ulice, z původního areálu zůstalo jen nesourodé torzo. (popis dále) 1 - zámek V severozápadní části bývalého dvora stojí zámeček tvořený dvěma na sebe navazujícími budovami. 1. přední, užší a nižší část je jednopatrová s přístavbou arkádové pavlače. Trojosá pavlač má při nárožích skarpové přizdívky, v přízemí se dveřmi a dvěma okny po stranách. Patro je prolomeno trojosou arkádou se segmentovými archivoltami. Zábradlí pavlače je zděné, prolamované. Jižní čelo je otevřené, se segmenovým nástupem na dřevěné klenuté schodiště. Vstup je chráněn nízkou kovanou dvoukřídlou mřížkou. Ostatní fasády jsou hladké, šestitabulkové. Okna mají profilované páskové šambrány. Druhá část je širší, rovněž patrová, ale vyšší s příkrou sedlovou střechou. Fasády jsou zcela hladké, okna rámují hladké páskové šambrány. 2 - obytná budova Zjednodušená architektura vybudovaná po roce 1950 na torze eklektické budovy z roku 1910 (tehdy hrozila kompletní demolice zámku), tato budova byla ve stopě dnešního obytného objektu a přízemního objektu garáží. Obytný objekt je vyšší a širší než budova zámečku, na kterou navazuje. Je to rovněž patrová, ale vyšší s příkrou sedlovou střechou. Fasády jsou zcela hladké, okna rámují hladké páskové šambrány. 3 - hospodářská budova Za přízemní budovou garáží ve stopě hranice areálu, patrová, se sedlovou zvalbenou střechou (dnes truhlárna). 4 - brána K jižnímu průčelí zámečku se kolmo pojí trojdílná vstupní brána. Tvoří ji přízední pilíř, dále branka pro pěší, hlavní brána s dvoukřídlými vraty a symetricky branka pro pěší. Pilíře hlavní brány jsou ukončeny krycí deskou, na které sedí plastiky lvů. Dvoukřídla vrata jsou ve spodí části plechová, horní část tvoří ozdobná kovová mříž. V nástavci jsou volutové dekorativní motivy. Branky jsou obdobou vrat, ve spodní části plechové, horní část je proplétaná se dvěma řadami vsazených volutek. Jižně pod bránou navazuje stará ohradní zeď (při hranici potoka u rybníka), torzo zdi někdejší stodoly či jiného hospodářského objektu. Ostatní objekty v areálu jsou novější, nechráněné. 6 - sýpka čp. 3152 Mohutná barokní dvoupatrová sýpka s polovalbovou střechou. Boční štítová průčelí jsou dvouosá, ve štítu je oválné okénko. Delší průčelí jsou pětiosá s podélnými obdélnými okénky, chráněnými mříží. Na obou průčelých je na střední ose vstup - kamenný pravoúhlý portál s uchy a dvoukřídlými kovovými dveřmi, pobíjenými pásky do kosočtverců, v polích jsou rozvilinové motivy. Sýpka je od areálu zámku zcela neorganicky oddělena komunikací. K sýpce bezprostředně přiléhá zídka a kapličkou se sochou sv. Jana Nepomuckého, která ale není KP ani součástí areálu.