zámecká zahrada

Zámecký areál se rozkládá na jižním okraji obce. Zámecká zahrada (o rozloze 5 ha) s přilehlou oborou a rybníky (75 ha) je situována na jihozápad od budovy zámku. Pravidelná úprava nádvoří navazuje na jih od zámku v přírodně krajinářské pojetí s výrazným lučním průhledem směřujícím od budovy zámky k jihu. Za Zlatým potokem přechází na jihozápadě v rozlehlou oboru. Potok napájí v oboře celkem tři rybníky: Chrtnický, Červený a Zrcadlo. Na území areálu je Zlatý potok celkem čtyřikrát přemostěn lávkami a mosty. Drobnou architekturu v prostoru zahrady tvoří na nádvoří zámku kašna. Tento bazén z pískovcových kvádrů ve tvaru elipsy (o vnějších rozměrech 5 x 3 metry, hluboký cca 70 cm, nad okolní terén vyčnívá o 35 cm) je ukončen jednoduchou profilací. Uvnitř kašny pískovcový dřík ve tvaru vázy, který je vysoký cca 80 cm. Důležitou součástí nádvoří jsou sochařská díla: čtyři sochy z pískovce (sv. Agáta, sv. Cecílie, sv. Florián, sv. Václav). Na nádvoří východně od soch, jsou umístěny dvě pískovcové vázy zdobené, každá z nich je umístěna na pískovcovém podstavci čtvercového půdorysu (výška vázy 115 cm, průměr vázy 85 cm, největší rozměr podstavce je 165 x 165 cm, výška podstavce 105 cm). V jihovýchodním rohu nádvoří poblíž kaple je dnes umístěný opracovaný pískovcový kvádr - ptačí napajedlo (kamenné o rozměrech 73 x 80 x 90 cm) v čele je znak rodu Salmů a Thůn Hohensteinů, na horní plošce prohlubeň, která slouží jako ptačí napajedlo. Charakteristickým prvkem zámecké zahrady je oplocení, které na severní straně areálu tvoří torzo kamenné zdi, na severovýchodě kamenná ohradní zeď omítaná, na východní straně z části také kamenná ohradní zeď omítaná, výšky až 3,5 m. Na jihu je dnes areál bez oplocení. Na západní straně kamenná ohradní zeď omítaná se vstupní brankou pro obyvatele z místní části Chrtníky. Cenná je dosud čitelná kompozice (rozmístění parkových cest, porostů dřevin, volných travnatých ploch, průhledů), včetně terénních modelací (roviny, návrší, svahy, dolíky). Základem kostry porostů jsou autochtonní taxony (zejména památný strom dub letní, dub zimní 'Cochleata', převislá forma jasanu ztepilého) místy doplněné introdukovanými druhy (platany javorolisté, jinan dvoulaločný, jalovec viržinský, modřín Kaempferův). Dendrologicky zajímavá zahrada zastoupena 26 druhy jehličnanů a 70 listnatými dřevinami. Přírodně krajinářská úprava zahrady navazuje parterovým prostorem (formální členění) s kruhovým bazénem) na zámek, dále je s ním propojen mimo průhledu a pohledu i cestními okruhy, vsazenými do masívu postranních porostů. V jednotlivých partiích se uplatňují monumentální solitérní dřeviny i malebné scenérie např. u rybníka s ostrůvkem.