zámecký park

Park, dnes na ploše obdélníkového půdorysu mezi budovou zámku a areálem kostela sv. Antonína Paduánského z r. 1890 v mírně svažitém terénu, byl původně založen v nejbližším okolí zámku a postupně rozšiřován jižním a západním směrem. Volná výsadba převážně domácích dřevin doplněna zejména v blízkosti zámku cennějšími introdukovanými dřevinami. V současnosti spíše listnatý porost byl dříve doplněn množstvím jehličnanů, z nichž se některé dochovaly v centrální části parku. Park je ze severní strany u zámku a jižní hranice obehnán kamennou zdí, založenou v r. 1888, kdy na stavbu byl použit kámen, který měl původně být použit ke stavbě kostelní věže. V blízkosti zahradního vchodu do parku umístěna kruhová nádrž, dříve kamenná kašna pravděpodobně s fontánou. Ve východní části ohradní zdi vjezd do parku. Síť komunikací se nedochovala, z drobných staveb je zde dřevěný zahradní altán a stavby novodobé pro potřeby současného využití areálu – hřiště, zahradní krb apod. Východní část parku je využita společně se zámkem pro potřeby Dětského domova, západní část oddělena drátěným oplocením, je veřejným parkem obce. Obecní část parku byla částečně rehabilitována a provedeny dosadby v 90. letech 20. století. K nejvýznamnějším dřevinám areálu patří jinan dvoulaločný Gingko biloba, kaštan jedlý Castanea sativa, modřín opadavý Larix decidua, borovice vejmutovky Pinus strobus, tis červený Taxus baccata, buk lesní Fagus silvatica, Fagus silvatica ´Pendula´, cypřišek hrachonosný Chamaecyparis pisifera ´Squarrosa´, zeravinec japonský Thujopsis dolabrata, jedle kavkazská Abies nordmanniana korkovník amurský Phellodendron amurense atd. Areál parku vyžaduje dosadbu kvetoucího keřového patra a systematickou péči o staré stromy včetně kompozičních dosadeb.