zámek

Rozsáhlá budova sestávající z několika částí obklopuje nádvoří nepravidelného tvaru. Na západní straně se nachází dvoupatrové křídlo obdélného půdorysu s valbovou střechou a jednoduchými hladkými fasádami prolomenými řadami obdélných oken (12 okenních os). Z vnější strany několik nepravidelně rozmístěných kamenných opěráků. Na něj navazuje směrem k severu krátké patrové křídlo s valbovou střechou, 4 okenními osami na delší a 2 na kratší straně, směrem k jihu v tupém úhlu kratší jednopatrové křídlo s hladkými fasádami a valbovou střechou, se 6 okenními osami. Severní část nádvoří uzavírá vstupní křídlo s valeným průjezdem s půlkruhově ukončenými branami, průčelí do nádvoří je v přízemí zdobeno psaníčkovým sgrafitem a motivem slunečních hodin. V patře se nachází arkádová chodba zdobená směrem do nádvoří figurální a vegetabilní sgrafitovou a reliéfní výzdobou. Směrem do ulice je toto severní křídlo v přízemí členěno čtyřmi půlkruhově ukončenými arkádami, z nichž tři jsou slepé, čtvrtá (ve 2. ose) tvoří průjezd do dvora. Na arkádovou chodbu navazuje v severovýchodním rohu kruhová bašta, která má v patře velký půlkruhově ukončený výklenek, vstup do tohoto výklenku je opatřen kamenným ostěním se záclonovým záklenkem. Na severu je k této baště krátkým krčkem připojena menší kruhová bašta. Východní část nádvoří zaujímá někdejší přízemní hospodářský trakt krytý valbovou střechou, s průčelím členěným 7 slepými segmentovými arkádami s vloženými obdélnými okny. Jihozápadní a jihovýchodní stranu nádvoří uzavírá hradební zeď krytá taškami, na jihovýchodě prolomená vstupem do nádvoří, na jihu s přistavěnou přízemní budovou s pultovou střechou. Fasády všech budov jsou hladké, členěné pouze kordonovými římsami, s obdélnými okny, střechy kryté pálenou taškou. Hlavní křídlo má dvoutraktovou dispozici, zbývající části jsou jednotraktové. Interiéry v přízemí většinou klenuté klenbami křížovými s hřebínky, valenými a valenými s výsečemi. Patra jsou plochostropá, výjimečně dochovány křížové hřebínkové klenby (v 1. patře hlavního křídla). Arkádová chodba je zaklenutá valenou klenbou s výsečemi a hřebínky. (text Mgr. R. Rosová, NPÚ-ÚOP v Ostravě, 2016)