zámek

Na vyvýšeném jihovýchodním okraji vsi volně stojící jednopatrová, zčásti podsklepená budova renesančního zámku s bílou omítkou, zhruba z poloviny zdobenou sgrafity s okrovou podkladní vrstvou, na obdélném půdorysu s přístavky na západní a severní straně. Vnitřní dispozice obsahuje v podélném směru tři trakty, v každém většinou po dvou prostorách, vstupní síň při středu jižního průčelí. Exteriér: konstrukce oken novodobé, historizující (včetně kliček) z poč. 40. let 20. stol. Jižní průčelí sedmiosé, hladké, členěné pouze výřezy oken a profilovanou podstřešní římsou, pokryté sgrafitovou výzdobou. Ve střední ose pouze portál v přízemí. Okna 1. a 2. osy (zleva) a v přízemí 3. a 5. osy desetitabulková, ostatní dvanáctitabulková, se širším poutcem v horní třetině. Portál pravoúhlý, s půlkruhově zaklenutým vstupním otvorem, členěný profilovanými římsami v patě oblouku a výrazně bosovaný. V nadpražním pruhu umístěny po bocích dva nápisy v obdélných olištovaných rámečcích, mezi nimi věncová kruhová kartuše s plasticky provedeným erbem Bílských z Kařišova: břevno na oválném štítě s rollwerkovým okrajem, helmice, klenot v podobě mřížky mezi dvěma křídly, bohaté fafrnochy. Nápis v levém rámečku: LETA 15.92. / IAN BLAHOSLA / W BILSKI Z KARZI / SOWA. ECLESIASTI. / CV SCAD: ZI / NESTTYSLNI SKRZE / DWERE DO DOMV NA // nápis v pravém rámečku: HLEDATI BVDE. MVZ. / PAK W VCVICEN VWNE / POSTOCI ZNAMENI / NE / WYCYCENEHO CLOWEKA / CEST. POSLONCHATI VDV / REOATRU. PAK. WAROVA / TI SE BUDE LEHKOSTI. Západní průčelí: dvojosé, mezi osami přístavek. Okna desetitabulková. Přístavek až po parapety oken 1. patra zděný, v pravém boku desetitabulkové okno, v čele nepoužívaný dveřní otvor, úhledně zabedněný. Nad úskokem přístavek dřevěný, z velké části prosklený sdruženými šestitabulkovými okny (v čele 3, po bocích2). Část průčelí včetně zděné části přístavku pokryta psaníčkovým sgrafitem, až na levé nároží, kde je plastická kvádrovaná lisena. Nad hlavní římsou vysoký lichoběžníkový štít, v jeho spodní části dvě osy oken a nad nimi kruhových okének, obě v hladkých šambránách. Ve vrcholu štítu ve čtvercové vpadlině hodinový ciferník. Severní průčelí: sedmiosé, profilovaná hlavní římsa, při pravém nároží ve spodní části šikmý opěrný pilíř, nad ním plastická kvádrovaná lisena. Tři osy zleva (2. v patře chybí, v 1. v přízemí jen s ležatým okénkem) s dvanáctitabulkovými okny, ostatní desetitabulková. 5. osu zleva zakrývá v přízemí přístavek s pultovou plechovou střechou, v jeho čele tři drobná okénka. Východní průčelí: hladké, pouze v přízemí vpravo jediné okno. Nad hlavní římsou vysoký lichoběžníkový štít se dvěma osami oken a nad nimi kruhových okének. Střecha: vysoká polovalbová, krytá šedým eternitem. Na západním konci hřebene čtvercová lucernová vížka se stanovou stříškou. Komíny z režného cihelného zdiva s vyzděnými římsami. Sgrafitová výzdoba: Základní plochu na jižním a západním průčelí vytvářejí velká psaníčka, oddělená tmavými pásky. Každé z nich rámováno bílou páskou a děleno rytými linkami střídavě v diagonálách a se středním vodorovným úsekem. Spodní pole tmavé, levé přechází do tmavého horního rohu do křížové šrafury a dole do bílé, horní a pravé pole s křížovou šrafurou při vnějších okrajích a u pravého pole i u její dělící rysky. Psaníčková plocha končí dole celou vrstvou nad šedým soklem, nahoře jen poloviční vrstvou, ukončenou tmavým a světlým pásem. Kolem oken, přestože nejsou v původních rozměrech (větší, zvlášť v pravé části průčelí, zčásti i mírně posunuty v osách) sgrafitové bílé šambrány s obíhajícím páskem a kolem nich části tmavých pruhů se zčásti dochovanými kandelábrovými motivy. Jižní průčelí: kandelábrové motivy nejlépe dochovány ve svislých pruzích u oken 1. patra (1., levý pruh 2., 4. kolem slepé šedé obdélné plochy, 6. a 7. osy). U 4. osy do nich vkomponovány erby stavebníků. Nad úrovní oken přízemí půlkruhové lunety (nad 1.-3., 5., mezi 5. a 6., 6. a 7. a cípek poslední vpravo od 7. osy) v rámování bílou páskou, v nich vloženy kruhové medailony opět ohraničené bílou páskou, v nich většinou hlavy imperátorů, nad 3. osou renesanční štít erbu Bílských s monogramem KLZW. Zbylé plochy lunet vyplňují jemné groteskové a rozvilinové ornamenty, v 2. ose se stylizovanými delfíny. Západní průčelí: kolem otvorů přístavku jen šambrány, u oken průčelí i tmavé pruhy s malými zbytky ornamentiky.