zámek

Trojkřídlá budova tvaru "U", zděná s valbovou taškovou střechou, ve střední části jednopatrová, s dvoupatrovými křídly zakončenými atikami s nízkými trojúhelnými štíty. Zdivo převážně kamenné, omítky vápenné, nejnověji s okrovobílými nátěry, okna čestného dvora a S křídla převážně v kamenných šambránách. Hlavní vstup v ose V průčelí. Přízemí převážně klenuté, patro vyjma kaple plochostropé, celý objekt s výjimkou vstupního traktu podsklepen. Všechna průčelí mají obdobné členění fasád lasenovými rámci a mezipatrovou pásovou římsou nad přízemím, obdélné parapetní výplně pod okny 1 a 2 patra, částečně kamenný, zčásti omítaný sokl a bohatě profilovanou mohutnou korunní římsu. Před opravou byly hladké opadávající omítky zabarveny jednotně do nevýrazného okrového nádechu, po opravě je barevnost v kombinaci okr střední na bílém podkladu. Podrobněji viz. jednotlivé fasády. Východní průčelí - střední část: je sedmiosé s hlavním vstupem ve střední ose a dvěma koncovými nikami po obou jeho stranách. Obdélná okna mají kamenné šambrány s lištou, ušima a kapkami, profilované parapety a v přízemí diagonální kované mříže. Obě levé osy přízemí jsou v dolní polovině zazděny vzhledem k sousedícímu schodišti, na jejich ostění je patrná profilace vnitřní hrany (zaoblení mezi dvěma ústupky), která byla jinde osazením vnějších klasicistních oken zrušena. Okenní výplně jsou po výměně z 80. let ve špaletě , dvoukřídlá, tvaru "T", do té doby zde byla klasicistní čtyřkřídlá 8-10 tabulková okna osazená v líci ostění. Pískovcový vstupní portál je pravoúhlý s převýšenou přímou střední částí, s hranolovými patkami, hladkým klenákem a s lemující dvojitou lištou a vnitřní hranou zaoblenou mezi dvěma ústupky. Jemu je v druhém plánu podložen rám s vlastní patkou, římsou a nástavcem zakončeným zalomenou římsou, uprostřed převázanou klenákem. Přední výplň nástavce zdobí reliéfní rozvilinová kartuše se symbolem IHS. Na pískovci jsou zbytky vápenných nátěrů. Vstupní dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem jsou novodobé, rušivé, původně byla v nadsvětlíku kovaná mříž a dveře, u nichž známe pouze klasicistní podobu měly na výšku dvě žaluziové výplně. Obě konchové niky po stranách portálu mají štukové šambrány, původně s dvojitou lištou po obvodě a přepásáním pod konchou, původní padobu parapetů neznáme. Po nedávné opravě je spodní část šambrán hladká, parapet deformovaný. Sokl této části fasád je kamenný, lesenové rámce jsou jednoduché, pouze v krajních osách zdvojené. Jižní křídlo: má východní průčelí dvojosé, přičemž dvě osy v přízemí vznikly po zrušení osového portálu do kaple, z něhož se zachovala pouze horní část s barokně tvarovaným pískovcovým nadsvětlíkem: základem je obdélník podpíraný ze stran stojatými volutami, jeho překlad je však konvexkonkávně prolamovaný a nahoře zakončený římsou, v místě klenáku je reliéfní kartuše s nečitelným znakem. Celá šambrána je bohatě profilovaná, stejně jako římsa a parapet, který je vlastně překladem zrušeného portálu. Z jeho výzdoby se zachoval pouze klenák a hlavice zdvojených pilastrů. Dvojice oken v 1 patře vznikla snížením vysokých barokních oken kaple, která mají zachované kamenné šambrány v horní části konvexkonkávně vyduté, s dvojitou lištou a klenáky ( uši doložené na starších fotografiích vzaly při nedávné opravě za své), dole se štukovými parapety. Na kamenném ostění oken i portálu jsou patrné zbytky vápenných nátěrů. Okenní výplně v přízemí i patře jsou novodobé, slohově nevyhovující. Ve štítové atice jsou zachována klasicistní šestitabulková okna v líci stěny, šambrána je zde naznačena šikmým vyžlabením líce zdi a parapetní římsou. Štítová nástavba má nízký sokl, zakončený po stranách pilířky s kamennými koulemi na podstavcích, vyšší obdélnou střední část zakončenou mohutnou profilovanou římsou a trojúhelným frontonem, jehož kraje zdobí dvě kamenné piniové šišky. Ukončení ve vrcholu není patrně zachováno. Detaily štukové výzdoby fasády se zdvojenými lesenami po stranách byly během poslední opravy poničeny. Severní strana tohoto křídla, do nádvoří má pouze jednu okenní osu v obou podlažích zazděnou, přičemž v patře je shodná s V průčelím ( týká se tvaru před opravou, s ústupkem v polovině výšky doplněným kapkami), kdežto v přízemí má kamennou profilovanou šambránu s vykrojenými horními rohy a segmentovým záklenkem, po bocích uši a nahoře i dole v ose klenák. V rohu je vyříznut bez orámování novodobý dveřní otvor, jemuž jsou představěny tři stupně schodiště. Sokl je opět kamenný. Severní křídlo: má východní průčelí důsledně dvouosé, štít shodný s jižním, členění fasády nevybočuje ze základního schématu stejně jako u nádvorní strany tohoto křídla, kde jedinou anomálií je proražení dveří v rohu (snad v místě okna?). Jižní průčelí: pětiosé, výškově nerovnoměrně uspořádané. Dvě pravé osy náleží kapli, ostění oken jsou shodná s nádvorní stranou J křídla, přičemž jsou zde ve špaletě osazena dvoukřídlá šestitabulková okna s římsou odděleným dvoukřídlým nadsvětlíkem s dochovaným barokním zasklením šestihrany do olova. V pravé ose pod spodním oknem kaple je více doleva proraženo nevhodné nové okno. Střední osa má tři okna nad sebou v běžných kamenných šambránách (viz hl. průčelí) a vyjma posledního podlaží, kde je ve špaletě klasicistní osmitabulkové okno, jsou zde okna novodobá, dvoukřídlá bez členění, dokonce s nadezděným parapetem. Obě levé osy mají šambrány pouze štukové, bez kapek, klasicistní okno je zachováno pouze ve 2 patře, přízemí je bez oken. Průčelí je v poslední ose šikmo sníženo ze dvou na jedno patro. Severní průčelí: je sedmiosé, přičemž v 1 pravé ose jsou okna v přízemí a v 1 patře slepá, stejně jako v přízemí levé osy. Západní polovina průčelí s výjimkou dvou os v 1 patře již nemá kamenná ostění, ale pouze štukové membrány. Klasicistní okna se dochovala v posledních třech osách 1 a 2 patra. V pravém nároží a mezi 5 a 6 osou zleva jsou opěráky vyzděné z pískovcových kvádrů ( po opravě je levý betonový, obložený pískovcem). Západní průčelí: je pravidelně desetiosé, s opěrákem v levém rohu. 1., 9 a 10 osa v 1 patře a 2 a 9 osa v přízemí jsou slepé, s celou šambránou a vpadlou vnitřní plochou, na jejímž šedočerném podkladu jsou patrné zatřené jizvy po rámu okna. Novodobý balkonek s kovovým schodištěm do zahrady byl při poslední opravě odstraněn. Šambrány oken jsou formálně stejné jako ostatní, avšak bez kapek. Lesenové rámce ústí do vysokého vlysu pod římsou, který překrýval donedávna zachovanou starší výzdobu (viz nález. zpráva z r.1993). 3. osa zprava v přízemí v mohutné přizdívce skrývá starší kamenné ostění, v němž je osazena pravoúhle rastrovaná kovaná mříž s trojicí navlečených kruhů. Vnitřní okno je zřejmě barokní, čtyřkřídlé. Kruhová věžička: na střeše nejasného účelu (pozorovací) je zakončena plošinou s mřížovým zábradlím a její zdivo je hladce omítnuto a obíleno vápnem.